Rusia ne-a depăşit joi în clasamentul coeficienţilor, năruindu-ne speranţele de a avea, în 2009, două echipe direct în grupele Ligii Campionilor.
Inevitabilul s-a produs joi. Aşteptată cu teamă după catastrofalul sezon de toamnă al echipelor româneş ti, ascensiunea Rusiei în clasamentul coeficienţilor UEFA a continuat lent, dar sigur, sfârşind prin a depăşi România.
Forma excepţională prinsă de formaţ iile noastre în ediţia 2005-2006 (apogeul aparţinându-le steliştilor, care au jucat în semifinalele Cupei UEFA), când echipele româneşti au terminat pe primul loc în clasamentul coeficienţilor, urmată de parcursul meritoriu din sezonul 2006-2007, pe care reprezentantele României l-au terminat pe locul patru în clasamentul coeficienţilor, au creat o situaţie care s-a întors ca un bumerang împotriva fotbalului românesc.
Numărul reprezentantelor României s-a mărit, dar în cupele europene contează calitatea, nicidecum cantitatea. Coeficientul pe sezonul în curs (2,600) a scăzut dramatic faţă de anii anteriori (16,833 în 2006 şi 11,333 în 2007), în clasament am retrogradat pe poziţia a şaptea, iar visul de a avea trei echipe în Liga Campionilor din sezonul 2009- 2010 s-a dovedit o simplă utopie. În acest moment, Portugalia este principala noastră urmăritoare, însă cele trei echipe lusitane rămase în Liga Campionilor şi Cupa UEFA ar trebui să mai strângă 15 puncte (şapte victorii şi un egal) pentru a ne depăşi, lucru aproape imposibil.
România este singura ţară dintre primele zece prezente acum în clasamentul coeficienţilor care nu mai are nicio reprezentantă în primăvara europeană. Punctajul nostru pe sezonul în curs - numai 2,600 -, a fost depăşit şi de ţări cu pretenţii mult mai mici, precum Finlanda (2,625) şi Cipru (2,666)! Acest coeficient va acţiona ca o piatră legată de gâtul României încă cinci ani, deoarece UEFA ia în calcul ultimul „cincinal“. ÎMPĂRŢEALĂ Locul 6, ultimul cu două echipe direct în Ligă Primele trei ţări trimit, în sezonul 2009- 2010, două echipe (deţinătoarea titlului şi ocupanta locului doi) direct în grupele Ligii Campionilor şi două echipe (locurile trei şi patru) în turul III preliminar. Deţinătoarea Cupei şi alte două formaţii vor intra în turul I al Cupei UEFA.
Ţările clasate pe locurile patru, cinci şi şase aliniază două formaţii direct în grupele Ligii Campionilor, iar o a treia - în turul III preliminar. De asemenea, deţinătoarea Cupei şi alte două echipe merg în turul I al Cupei UEFA. Ţările de pe locurile şapte şi opt aliniază o singură echipă (deţinătoarea titlului) în grupele Ligii Campionilor, iar o a doua (ocupanta locului doi) în turul III preliminar. Deţinătoarea Cupei şi alte trei formaţii merg în turul I al Cupei UEFA.
„GROPARII“ CFR Cluj şi Oţelul Galaţi au fost „pietrele de moară“ atârnate de gâtul României Fiecare dintre cele cinci echipe pe care România le-a aliniat la startul competiţiilor continentale a avut partea ei de „contribuţie“ la acest coeficient catastrofal. Oţelul Galaţi a fost prima echipă din România care s-a calificat în Cupa UEFA venind din Intertoto. Aventura moldovenilor a fost, până la urmă, un eşec lamentabil. Un singur egal, 0-0 cu Lokomotiv Sofia, înseamnă extrem de puţin. Spre deosebire de anii trecuţi, punctele cucerite nu s-au mai împărţit la trei, ci la cinci (numărul echipelor înscrise de România). CFR Cluj s-a umplut şi mai rău de ruşine, cedând la debutul în Cupa UEFA, în faţa modestei formaţii cipriote Anorthossis Famagusta. Ca şi Oţelul, „feroviarii“ au „reuşit“ un egal, echivalent cu 0,5 puncte. Două dintre cele cinci echipe trimise în luptă nu ne-au adus, împreună, decât un punct, adică 7,7 la sută din total! Rapid a jucat două meciuri: două remize cu nemţii de la FC Nürnberg, şi a „contribuit“ cu numai două puncte la zestrea românească. Dinamo le-a ţinut isonul celorlalţi.
După eliminarea dureroasă administrată de Lazio, „câinii“ au „bifat“ o ruşine, cedând în faţa suedezilor de la Elfsborg. 2,5 puncte din patru partide n-au ajutat la nimic. Steaua a jucat zece meciuri europene, cât toate celelalte echipe româneşti la un loc, şi a strâns 7,5 puncte, adică un procent de 57,69 la sută din punctele strânse de români. Contribuţia „roş-albaştrilor“ putea fi mai consistentă, dacă aceştia n-ar fi fost egalaţi de modesta BATE Borisov sau n-ar fi făcut doar remiză acasă cu Slavia Praga, după un meci pe care l-a dominat categoric.