Asfaltul care se repară singur

Asfaltul care se repară singur

Cercetătorii francezi au creat un nou material elastic, ce se repară singur. Descoperirea deschide calea fabricării de produse "autocicatrizante", potrivit unui studiu apărut în revista Nature, informează AFP, citat de Mediafax.

Materialul, sintetizat pe bază de acizi graşi de origine vegetală, este compus din mici molecule ce se adună în reţele supramoleculare care, dacă sunt rupte, se repoziţionează singure şi îşi regăsesc forma şi elasticitatea iniţiale.

Astfel, descoperirea se va regăsi în aproape orice, de la ţesături pentru veşminte ale căror găuri se repară singure sau tălpi de pantofi care nu se deformează.

Anumite componente ale automobilelor ar putea fi confecţionate din acest material care se "autorepară", rosturile dintr-un zid, garniturile, căptuşelile etc. pot fi confecţionate din acest tip de material.

"Procesele de ruptură şi reparare se pot repeta de mai multe ori", a spus Ludwik Leibler, director al laboratorului Materii moi şi chimie, din cadrul CNRS, Centrul naţional francez de cercetări ştiinţifice, şi de la ESPCI, o şcoală de ingineri din Paris.

Printre primele produse gata să fie scoase pe piaţă, se regăsesc bitumurile, conform unei declaraţii a grupului Arkema, care colaborează cu cercetătorii francezi.

Bitumurile utilizează, ca şi în cazul cauciucului, molecule de origine vegetală. Astfel, un nou tip de asfalt va putea fi produs, cu un consum de energie redus şi la temperaturi scăzute.

Ne puteți urmări și pe Google News