Vot uninominal cu miros de listă

Vot uninominal cu miros de listă

Parlamentarii au schimbat din nou principiile votului uninominal, introducând posibilitatea ca învingătorul dintr-un colegiu să nu intre în legislativ.

Noua variantă, votată ieri pe articole în Comisia de cod electoral, modifică modul de atribuire a mandatelor, faţă de varianta iniţială a Asociaţiei Pro- Democraţia. Astfel, într-un judeţ, voturile pentru candidaţii aceluiaşi partid se însumează şi, pe această bază, se calculează numărul de mandate. Intră direct în parlament doar candidaţii care câştigă colegiul uninominal cu un procent de 50% plus un vot.

Restul se acordă candidaţilor care au obţinut cele mai bune scoruri electorale din respectivele partide, astfel încât să se respecte numărul de mandate calculat. Marele minus al acestui sistem este că există posibilitatea ca un candidat, care a câştigat un colegiu, dar nu cu peste 50%±1, şi care reprezintă un partid care a depăşit pragul să nu intre în parlament. Noua variantă de compromis a fost convenită marţi seara între reprezentanţ ii PNL, PSD, UDMR şi PC, care s-au întâlnit la sediul Asociaţiei Pro Democraţia.

PD-L nu a participat la negocieri, dar liderii acestui partid au anunţat că vor vota proiectul. În urma acestei negocieri, Comisia de cod electoral s-a reunit, ieri, de urgenţă pentru a introduce respectivele prevederi în varianta iniţială a proiectului PNL-Pro Democraţia, care a trecut de Senat prin aprobare tacită. În paralel, la comisiile juridice se află proiectul pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea şi care a fost declarat neconstituţional. Ieri, şedinţa acestor comisii s-a suspendat din lipsă de cvorum.

Ne puteți urmări și pe Google News