Şcoala privată „Lauder-Reut“ din sectorul 3 „s-a cutremurat“

Şcoala privată „Lauder-Reut“ din sectorul 3 „s-a cutremurat“

Elevii şcolii private „Lauder- Reut“, din sectorul 3, au fost ieri „victimele“ unei simulări în caz de cutremur.

Pe la orele prânzului, când le era cartea mai dragă, s-a dat alarma brusc. Zecile de elevi, câţi se aflau la ore în momentul respectiv în sălile de clasă, au ieşit, în grabă, din clădirea de pe bulevardul Mircea Vodă, de unde au fost preluaţi de pompieri. O tânără - pe post de voluntar - a „rămas în urmă“ şi a fost salvată cu scara de la ultimul etaj al clădirii, pentru a fi transportată pe o targă. Totul sub privirile uimite ale elevilor mai mici, care aşteptau semnalul pompierilor pentru a lua cu asalt autospecialele, măştile de gaze şi alte echipamente scoase la lumină de forţele de ordine.

Sfaturi pentru copii

„Măi, nu e o mască! Ai văzut care a plecat cu ea?“, se întrebau distraţi, la un moment dat, doi subofiţeri de pe lângă „taraba“ cu echipamente de intervenţie, loc de „pelerinaj“ pentru cei mici. Cât timp nişte puşti executau câteva figuri cu furtunul de pompieri prin curtea şcolii, Cristian Holban, şeful Serviciului de Prevenire a Situaţiilor de Urgenţă din sectorul 3, a explicat: „Ce s-a demonstrat aici este prima fază de intervenţie în cazul unui seism. În funcţie de amploarea evenimentului, forţele de intervenţie se măresc, după ce se stabileşte de la centru care este situaţia. Aici am demonstrat cu 20 de subofiţeri, patru ofiţeri, trei autospeciale, două de stingere a incendiilor cu apă şi spumă, o maşină de descarcerare şi o Salvare. E mai bine să fim pregătiţi decât să păţim ceva în caz că se întâmplă vreun cutremur“. Până la simulare, în sala de sport rulează un film cu intervenţii în situaţii de urgenţă. Coloana sonoră: un tehno săltăreţ care-i face pe unii elevi să dea fericiţi din cap. „Zici că e discotecă, nu prezentare!“, glumeşte unul.

Pelicula spulberă veselia

Când imaginile încep să arate şi câteva victime ale nenorocirilor, veselia încetează însă. Câţiva şcolari din clasele mai mici îşi pun, îngrijoraţi, mânuţele la gură. Ascultă apoi regulile în caz de cutremur: să se adăpostească sub bancă, masă sau grinzi, să nu părăsească încăperea, să nu se panicheze, să iasă calm din sălile de clasă, cu ghiozdanele pe post de cască. Victor Tărtăcuţă, viceprimarul sectorului 3, pe un ton mai serios, avertizează: „În ’77 aveam vârsta voastră. Au murit peste 1.500 de oameni, cei mai mulţi pentru că nu au respectat regulile acestea pe care le-aţi auzit şi voi. Am văzut atunci copii zdrobiţi. Voi aţi râs, dar acei copii au murit. E important să nu vă părăsiţi părinţii sau profesorii în cazurile astea, pentru că ei ştiu ce au de făcut“.

Ne puteți urmări și pe Google News