Un film despre poliţiştii din Ţara Cafelei a fost cel mai apreciat la Berlin.
Deşi majoritatea pronosticurilor dădeau favorită pelicula „There Will Be Blood“/„Va curge sânge“ la Ursul de Aur, marele premiu al Festivalului de la Berlin a mers sâmbătă spre Brazilia. Filmul „Tropa de elite“/„Trupe de elită“, al regizorului brazilian Jose Padilha, a câştigat Ursul de Aur pentru Cel mai bun film, la ediţia cu numărul 58 a Berlinalei, care s-a desfăşurat în perioada 7-17 februarie.
Nici România nu a plecat cu mâna goală de la acest festival de film prestigios: pelicula de scurtmetraj „O zi bună de plajă“/„A good day for a swim“, semnată de tânărul regizor român Bogdan Mustaţă, a câştigat, în data de 13 februarie, Ursul de Aur la secţiunea Berlinale Shorts.
„Maşini de ucis“
Filmul „Trupe de elită“ prezintă viaţa cotidiană a unui batalion de elită al poliţiei braziliene, renumită pentru cruzimea cu care acţionează asupra bandelor de infractori ale marilor metropole braziliene. Filmul a fost însoţit de o polemică: pentru unii, filmul lui Padilha urmăreşte denunţarea virulentă a violenţei poliţiei, pentru alţii cineastul ar avea tendinţa să justifice comportamentul acestor veritabile „maşini de ucis“. „Trupe de elită“ este primul lungmetraj de ficţiune semnat de Jose Padilha, autor până acum al unui documentar foarte apreciat, intitulat „Bus 174“.
Festivalul este renumit pentru că privilegiază filmele cu subiect politic, de obicei americane. Mai mult, preşedintele juriului din acest an a fost regizorul Costa-Gavras, autor a numeroase filme controversate, cu caracter politic („Z“, „Stare de asediu“, „Mărturisirea“, „Missing“, „Amen.“). Marele Premiu al Juriului a mers spre un film „politic“: „Standard Operating Procedure“, documentarul lui Errol Morris, consacrat actelor de tortură comise de armata americană la Abu Ghraib. Urs de Argint, pentru chitaristul de la Radiohead
Marele „pierzător“ al ediţiei, filmul american „There Will Be Blood“, s-a ales totuşi cu două distincţii importante: premiul pentru regie acordat înzestratului cineast Paul Thomas Anderson şi Ursul de Argint pentru Contribuţia artistică excepţională, acordat lui Jonny Greenwood, autorul muzicii din acest film.
Este vorba despre chitaristul trupei britanice Radiohead, cu o importanţă uriaşă în istoria muzicii ultimelor două decenii. Regizorul polonez Andrzej Wajda, în vârstă de 81 de ani, a atras atenţia cu „Katyn“, prezentat la Berlinală în afara competiţiei. Filmul este nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Subiectul este masacrul din pădurea Katyn, căruia i-au căzut victime 22.500 de ofiţeri polonezi, executaţi de sovietici, dar pus multă vreme pe seama naziştilor.