Maşinile ne ajung din urmă în 21 de ani

Maşinile ne ajung din urmă în 21 de ani

Tehnologia va cunoaşte în următoarele două decade o evoluţie atât de intensă, încât inteligenţa artificială o va egala pe cea umană până în anul 2029, potrivit inginerului american Ray Kurzweil.

Acesta a prezentat la conferinţa Asociaţiei Americane pentru Dezvoltarea Ştiinţei, desfăşurată la Boston, provocările cărora omenirea le va face faţă în prima jumătate a acestui secol. Oamenii vor ajunge să-şi implanteze în corp nanoroboţi pentru a fi mai inteligenţi şi mai sănătoşi, iar ştiinţa va permite stoparea procesului de îmbătrânire.

„Astfel de tehnologii vor face parte din civilizaţia noastră. Asta nu înseamnă însă că va avea loc o invazie a «extratereştrilor» sau că maşinăriile inteligente ne vor înlocui,“ a declarat Kurzweil pentru BBC. El spune că trăim deja într-o eră în care maşinăriile fac sute de lucruri pe care obişnuiau să le facă numai oamenii, cu o inteligenţă chiar mai dezvoltată în unele domenii. În viitorul apropiat, a precizat el, vom avea posibilitatea implantării de nanoroboţi în creier, care ne vor ajuta să fim „mai deştepţi şi să avem o memorie mai bună“. CONVERINŢĂ PENTRU VIITOR

Provocările secolului XXI Viziunile lui Kurzweil vor fi adunate într-un film intitulat „Ciudăţeniile sunt aproape: O poveste adevărată despre viitor“, care va apărea în acest an şi care prezintă provocările tehnologiei pentru umanitate şi mediul înconjurător. Kurzweil este unul dintre cei 18 cercetători cu influenţă, aleşi de Academia Naţională Americană de Inginerie pentru a identifica provocările tehnologice ale umanităţii în secolul XXI, la conferinţa din Boston ce se încheie astăzi. Printre experţi s-au numărat şi Larry Page, fondatorul Google, sau Craig Venter, primul care a decodificat genomul uman.

Ne puteți urmări și pe Google News