Persoanele implicate în diverse accidente vor putea primi ajutor la faţa locului, începând cel târziu din luna iunie, de la medici aflaţi la zeci de kilometri distanţă.
Conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) a anunţat ieri introducerea unui sistem unic în Europa, prin care asistenţii sau paramedicii de pe ambulanţe se vor putea consulta prin satelit cu medicii aflaţi în centre regionale de primiri urgenţe.
Acest lucru va fi posibil datorită unor aparate speciale care transmit din ambulanţă informaţii despre starea pacientului (puls, oxigenare, activitatea inimii) către calculatoarele conectate la internet aflate în spitale din Iaşi, Bucureşti, Mureş, Cluj, Timişoara, Constanţa sau Craiova. Peste 700 de ambulanţe de tip B (n.r. - care nu au obligatoriu medic) sunt dotate cu astfel de echipamente.
După ce medicul de la centrul regional a primit informaţii despre pacient, poate decide dacă este cazul să trimită la faţa locului un elicopter sau o ambulanţă de tip C (cu medic). „Centrele regionale se vor putea ocupa de mai multe apeluri deodată“, a precizat Raed Arafat, secretar de stat în MS.
Tot ieri, s-a anunţat că unităţile de primiri urgenţe şi ambulanţele vor fi dotate cu staţii radio care emit pe frecvenţe securizate, prin care personalul de pe ambulanţe poate comunica mai uşor cu spitalele.