Cat de buna este aceasta metoda?
Un drum paralel
Se spune ca site-urile cu anunturi matrimoniale reprezinta un teritoriu al ultimei sanse, solutia disperatilor. Nu cred. Sunt, pur si simplu, o metoda paralela de cautare. Fata de realitatea tangibila, internetul ofera limitare, dar si deschidere. Limitare pentru ca lipseste participantii de contactul senzorial, deschidere pentru ca ofera sansa unui spatiu de intalnire vast, ce permite un tip fascinant de comunicare, in care nuantele construiesc persoana, nu aceasta le dezvaluie in mod treptat.
Problema acestor site-uri este ca, fiind prost gan-dite, isi distrug propriul atu. Criteriile cautarii sunt in primul rand fizice, ca la oborul de vite: varsta, inaltime, culoarea ochilor etc. Or, nici cand iti cauti o camasa nu stii exact ce vrei, daramite cand e vorba de un partener de viata. Un spatiu in care domeniile de interes sa fie create de catre utilizatori, iar subgrupurile sa se formeze natural, dupa afinitati, ar fi mult mai folositor. Ca in viata, cuplul s-ar desprinde din grup, nu dintr-o cautare tintita, cu scop declarat, aproape contractual. Desigur, poti avea surpriza ca, in momentul intalnirii, persoana cu care pe internet impartaseai multe pasiuni sa te atraga fizic la fel de mult ca o scrumiera. La fel, insa, prin metoda „vazut-placut” te poti trezi in pat cu cineva cu care a doua zi nu poti vorbi nici despre vreme.
Formele cautarii si ordinea pasilor conteaza mai putin. Ca dai „search” pe un site sau ca scormonesti realitatea palpabila, important e ca ti-ai parasit cochilia si explorezi. Restul e noroc (sau ghinion). (Adrian Georgescu)
Dragoste pe nevazute
Nu stiu cum stau lucrurile pe internet, insa in viata reala se petrec cam asa: un barbat si o femeie se vad si se plac. Inainte sa se apropie, comunica unul cu celalalt printr-un limbaj nonverbal, descifrabil doar de ei. De pilda, ea isi pleaca privirea, el se uita mai atent, ea zambeste vag, el da imperceptibil din cap. Urmeaza asa-numita senzatie de „fluturi in stomac”, pe care toti am trait-o.
Ma intreb daca aceasta senzatie poate fi reconstruita in fata unui nickname insotit de un anunt care descrie asteptarile respectivului, zodia, varsta, inaltimea si hobby-urile sale. Pot fi acestea suficient de seducatoare incat sa te impiedice sa apesi butonul „next”?
Desigur, internetul le ofera oamenilor posibilitatea de a stabili relatii, de a petrece un timp impreuna, schimband impresii si idei. Uneori, e chiar mai usor sa fii sincer si deschis cu o persoana necunoscuta, cu atat mai mult cu cat aceasta se afla la mare departare de tine. Nu spun ca e imposibil sa te indragostesti de la distanta de cineva, dar intrebarea este: te-ai indragostit de respectiva persoana sau de ceea ce expune ea?
A-ti cauta jumatatea in spatiul virtual mi se pare o greseala, iar a te casatori cu ea, chiar si dupa doua-trei intalniri, inconstienta. Tot ce stii sigur despre acel om este ca face sau nu greseli de ortografie. Acest lucru ar fi posibil cu o singura conditie: ca viata insasi sa se desfasoare intr-un spatiu virtual, ca si ritualul seductiei. Dar viata nu e compusa din cateva mutrite zambitoare sau triste desenate din taste, ci e ingrozitor de concreta. (Elena Georgescu)