Cei aproximativ 24.000 de consumatori de droguri din Capitala sunt majoritatea tineri intre 16 si 24 de ani, care nu au unde se trata .
In Bucuresti sunt aproximativ 24.000 de consumatori de heroina, arata ultimele studii, iar numarul lor este in crestere. Ingrijorator este faptul ca majoritatea sunt tineri, avertizeaza medicii, varsta lor medie fiind cuprinsa intre 17 si 20 de ani. Pentru tratarea acestei boli cronice, care este dependenta de drog, Capitala nu este pregatita sa ofere ajutor pe masura complexitatii problemei.
Astfel, in Bucuresti nu exista un centru de tratament integrat, care sa cupleze toate etapele unei ingrijiri medicale complete: sa ajute consumatorul sa depaseasca sevrajul, sa beneficieze de dezintoxicare si, in acelasi timp, de sedinte de consiliere psihoterapeutica.
Doza la pret mic
Lucian Vasilescu, medic primar psihiatru si sef al sectiei XVI de la Spitalul „Alexandru Obregia”, spune ca majoritatea celor care au probleme cu drogurile si care trec pragul institutiei sunt tineri cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani. „Sunt foarte multi si, din pacate, foarte tineri”, precizeaza medicul. Dintre cauzele plonjarii in lumea drogului, cea mai frecventa o reprezinta anturajul in care se dezvolta adolescentii, completeaza Vasilescu. „Iau drogul fie din curiozitate, ca vad la ceilalti, fie pentru a adera la grupul respectiv si a se integra”. Un alt motiv al cresterii alarmante a numarului de consumatori il reprezinta accesibilitatea drogului. Eugen Hriscu, medic psihiatru specializat pe dependenta de droguri din cadrul Centrului National de Sanatate Mintala, explica: „Heroina se gaseste la acest moment foarte usor. Exista circuite de dealeri, retele... In plus, a ajuns sa fie mai ieftina decat drogurile usoare, ca ecstasy sau marijuana: o doza de heroina nu costa mai mult de 50 de lei”.
„Cu doua scaune si un psiholog nu ajuti un consumator”
Oferta este mai mult decat saraca pentru tratarea cazurilor care se inmultesc pe zi ce trece. „Avem o mare problema din acest punct de vedere. Un dependent nu poate fi rezolvat doar prin detoxifiere, care la nivel de Bucuresti se face in vreo patru centre, sau doar prin consiliere. Iar cu o masa, doua scaune si un psiholog, abia iesit de pe bancile facultatii, nu aduci pe calea cea buna un consumator”, explica doctorul Eugen Hriscu.
Centrul rezidential pe termen scurt, o solutie
Pe piata se simte nevoia unui centru integrat, deoarece in institutiile existente pacientii se pot trata doar pe etape. De exemplu, la Laboratorul de Sanatate Mintala din sectorul 4 se face doar tratament substitutiv cu metadona. De asemenea, la Centrul de Asistenta Integrata a Adictiilor din Pantelimon se face tot tratament substitutiv, dar in regim ambulator, fara internare, iar la Centrul Medical pentru Toxicodependenti Sfantul Stelian se fac celelalte servicii, fara dezintoxicare.
„Se simte nevoia unor centre rezidentiale pe termen scurt care sa ofere toate aceste servicii la un loc. Persoana sa poata sta pana la trei luni si sa primeasca ingrijire completa, nu sa fuga dintr-o parte in alta, ca acum”, este de parere medicul Hriscu.
Tratament integrat de specialitate la Obregia
Lucian Vasilescu, medic primar psihiatru si sef al sectiei XVI de la Spitalul „Alexandru Obregia”, explica de ce servicii pot beneficia dependentii de droguri aici: „Noi tratam sevrajul, deci starea de durere fizica. Facem dezintoxicare si tratament simptomatic cu sedative pentru stari de neliniste, antidepresive pentru stari de depresie, somnifere pentru insomnii si altele. Avem, de asemenea, psihologi si medici psihiatri care fac cu ei consiliere, dar si asistenti sociali care sustin sedinte de training vocational”.
Medicii recomanda „o stationare” in acest regim de circa trei saptamani. Putini sunt cei care raman si zece zile. La fel de putini, cei care nu se injecteaza de cum au iesit pe poarta spitalului”, explica doctorul Vasilescu.
BOALA CRONICA
„Recaderea in drog e regula, nu exceptie”
De ce localizarea in acelasi punct a tuturor acestor servicii este importanta pentru un consumator de heroina, ne exemplifica doctorul Vasilescu, de la Obregia, din cazuistica sa.
„A venit un tanar la noi care se droga de patru ani. Se hotarase sa se lase de tot. Dupa ce s-a tratat medicamentos, pentru ca durerile fizice din sevraj sa treaca mai usor, a facut sedinte de psihoterapie. A avut opt luni de abstinenta, dupa care a recazut. S-a intors la noi si a luat-o de la capat. Dupa patru luni lua iar heroina”. Medicul explica faptul ca aceasta „vulnerabilitate genetica”, de care sufera consumatorii, este foarte greu de tratat.
„Sa nu uitam ca dependenta de drog este o boala cronica, iar recaderea nu e exceptie, e regula. De aceea, ei au nevoie de asistenta specializata, pe timp indelungat, nu sa se plimbe de la un centru la altul”, completeaza Vasilescu. In acest moment, tanarul face tratament substitutiv intensiv cu metadona.
ADRESE
Centre Antidrog din Capitala
Doua institutii isi disputa responsabilitatea in domeniul antidrog: Ministerul Sanatatii Publice si Agentia Nationala Antidrog, din cadrul Ministerului Internelor. Centrele care apartin de Ministerul Sanatatii sunt in numar de patru: Centrul de Dezintoxicare din cadrul Sectiei XVI a Spitalului „Alexandru Obregia” si cel din Sectia XVII, Centrul Medical pentru Toxicodependenti „Sfantul Stelian” si Laboratorul de Sanatate Mintala din sectorul 4. Agentia Nationala Antidrog detine cate un Centru de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CEPCA) la nivelul fiecarui sector al Capitalei, dar si un Centru de Asistenta Integrata a Adictiilor.
ADRESE:
Laboratorul de Sanatate Mintala, sector 4, Str. Argeselul, nr. 8, tel: 021/450.21.02, 021.450.18.05
- tratament de substitutie cu metadona, suport psihologic de specialiate Centrul Medical pentru Toxicodependenti „Sfantul Stelian”, Strada Cristian Pascal, nr. 25-27, sector 6, tel: 314.44.75; 314.72.04; 260.14.41
- consultatii si tratamente psihiatrice, psihoterapie Centrul de Asistenta Integrata a Adictiilor, Soseaua Pantelimon, nr. 255, bL. 43, sector 2, telefon 021.255.63.63
- asistenta medicala, psihologica si sociala in regim ambulatoriu, inclusiv tratament substitutiv, cu derivati de opiacee.