O parte din terenul de la marginea municipiului este revendicata de comuna in care s-a nascut marele poet.
Jumatate din zona industriala a municipiului Botosani este revendicata de Primaria comunei in care s-a nascut poetul Mihai Eminescu si care acum ii poarta numele. Autoritatile micii localitati sustin ca au documente care atesta dreptul de proprietate asupra terenului, dar sunt contrazise de edilii botosaneni.
Miza disputei consta in faptul ca aici isi au sediul mai multe societati comerciale de la care se incaseaza taxe si impozite. In plus, pretul terenului a crescut foarte mult in ultima perioada, depasind in prezent 30 de euro metru patrat. Suprafata disputata este de 20 de hectare de teren.
Ameninta cu Tribunalul
Verginel Gireada, primarul comunei, sustine ca actele cadastrale demonstreaza ca localitatea se intinde pana pe teritoriul municipiului. „S-au facut mai multe adrese catre Primaria Botosani, catre Prefectura, catre Oficiul de Cadastru, au avut loc intalniri, dar nu s-a ajuns la nicio intelegere. Dupa ultima intalnire de la Prefectura, in baza actelor depuse, urmeaza sa primesc o adresa prin care sa se comunice pana unde este amplasata comuna“, a declarat edilul.
Acesta a precizat ca, in cazul in care nu va primi o decizie favorabila, se va adresa Tribunalului. „Daca nu se va solutiona, vom merge la instanta, dar, tinand cont ca exista documente si legea a ramas nemodificata, vom cere daune Primariei Botosani. Sa plateasca toate taxele si impozitele incasate din 1991 si pana in prezent“, a adaugat Gireada.
Orasul in extindere
De cealalta parte, edilii botosaneni spun ca legea este de partea lor. „Limitele teritorial-administrative ale municipiului sunt facute dupa lege si aici nu poate fi vorba de o revendicare sau o retrocedare. Ei mentioneaza ca au niste acte potrivit carora comuna Mihai Eminescu se intinde pana in zona industriala, dar terenul in cauza este inscris in teritoriul administrativ al municipiului“, a declarat Romulus Eram, viceprimarul din Botosani.
Acesta a precizat ca edilii comunei Mihai Eminescu au sanse de castig doar daca se modifica legea privind organizarea administrativ-teritoriala. „Evolutia a dus spre urbanizare si nu spre ruralizare. Nu stiu niciun exemplu in tara in care sa se ia o suprafata de teren de la un oras sau municipiu si sa se dea la o comuna“, a mai spus Eram.
Reprezentantii Prefecturii Botosani sustin ca singura solutie de rezolvare a litigiului ramane justitia. „Am incercat sa gasim o cale amiabila de rezolvare a acestei probleme, dar nu s-a reusit, asa ca acest litigiu va ajunge in instanta“, a spus Gheorghe Sorescu, prefectul judetului Botosani.
TRECUT
Locul natal al lui Eminescu
Comuna Mihai Eminescu este situata la aproape sase kilometri de municipiul Botosani. Are o suprafata de aproximativ 9.000 de hectare si 6.423 de locuitori. Comuna are noua sate, iar punctul de atractie este Ipotesti. Aici este resedinta comunei, dar si casa memoriala Mihai Eminescu. Locuitorii se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor. Desi este o zona vizitata anual de mii de turisti, agroturismul este aproape inexistent.
TENDINTA
Si-au mutat afacerile la tara
Multi oameni de afaceri botosaneni si-au construit sediile firmelor pe raza satului Catamarasi Deal din comuna Mihai Eminescu, situat la iesirea din municipiul Botosani. Majoritatea au procedat astfel deoarece pretul terenurilor era de cativa euro metru patrat, iar taxele si impozitele locale sunt mai mici decat in oras. „Am gasit teren la un pret convenabil“, a spus Valeriu Iftime, directorul firmei Elsaco. In comuna Mihai Eminescu isi au sediul 113 societati.