Edilul-sef al Clujului n-a putut indeplini principalele promisiuni legate de trafic, dar a marcat la asfaltarea strazilor.
Patru promisiuni indeplinite in totalitate, doua partial si alte patru deloc. „Evenimentul zilei” va prezinta ce angajamente a bifat, dar si pe cele pe care nu le-a respectat primarul Clujului, Emil Boc, in 2007. Edilul-sef are un singur regret pentru anul trecut: ca nu a deschis ghiseul unic. In schimb, pentru 2008, an electoral, le face clujenilor 13 noi promisiuni.
Trei parkinguri, cu intarzieri
Boc si-a concentrat decalogul pentru 2007 pe domeniul rutier, incluzand aici modernizarea strazilor, construirea de parkinguri si centuri de ocolire, noi sensuri giratorii. A promis ca asfalteaza 100 de strazi si 100 de alei si trotuare dintre blocuri. A asfaltat si modernizat, potrivit reprezentantilor Biroului Mass-media, 158 de strazi si 40 de alei si trotuare. A promis si-a realizat ansamblul de strazi Milton Lehrer Posada, 80 de locuri de parcare din Piata Cipariu (in parteneriat cu Catedrala Greco-Catolica), sapte noi sensuri giratorii permanente si temporare.
„In luna iunie va fi finalizat parkingul suprateran de la primarie, in octombrie – cel din Mihai Viteazu, iar in noiembrie, cel din Marasti”, promitea Boc in urma cu un an. Primul parking al orasului, cel de pe Motilor, a fost inaugurat pe 27 iulie, iar cel din Mihai Viteazu s-a deschis pe 7 decembrie. Pentru parkingul din Piata Marasti au fost anuntate diverse termene de dare in folosinta, ultimul fiind luna ianuarie a acestui an.
Centurile, in asteptare
Tot la domeniul parkinguri, in 2007 n-au inceput lucrarile efective la niciunul din obiectivele anuntate. Dupa ce a vazut costurile estimative pentru parkingul subteran din Piata Mihai Viteazu, administratia a decis „sa inghete” proiectul si sa foloseasca banii pentru a crea noi locuri de parcare supraterane, mai putin costisitoare. Lucrarile la parkingurile supraterane de pe strazile Ion Mester (Manastur) si I.C. Bratianu (centru) nu au inceput pentru ca nu s-a prezentat nimeni la licitatiile de executie, in timp ce proiectul garajului public de peste paraul Calvaria a fost intarziat din cauza problemelor de proprietate, el primind, la sfarsitul anului trecut, avizul comisiei de urbanism. „In plus fata de proiectele anuntate, primaria a inceput procedurile pentru un nou parking de cartier, in zona Minerva”, a precizat Diana Marginean, de la Biroul Mass-media.
Primarul nu si-a putut indeplini promisiunea referitoare la finalizarea centurii ocolitoare Nord-Est (B-dul Muncii - Apahida) si continuarea lucrarilor la centura ocolitoare Sud–Est (Valcele – Apahida). Executia la cele doua centuri este blocata de o serie de probleme de proprietate, precum si de noul proiect al autostrazii urbane, care ar urma sa se suprapuna peste o parte din centura de Nord - Est.
N-a putut fi bifat nici punctul referitor la zona pietonala din centrul orasului. Anul trecut trebuiau terminate lucrarile la B-dul Eroilor si incepute cele la amenajarea Pietei Unirii, dar termenul a fost devansat pentru primavara lui 2008. In schimb, au fost modernizate, conform graficului, pietele agroalimentare Flora, Hermes, Zorilor si Mihai Viteazu.
Se lucreaza la locuinte
O alta nerealizare se refera la neinceperea lucrarilor de constructie a noului sediu al Filarmonicii, unde sunt inca in curs procedurile de licitatie a executiei. N-a fost amenajat nici Centrul de Cultura Urbana din Bastionul Croitorilor, iar proiectul de parteneriat cu consiliul judetean pentru modernizarea stadionului „Ion Moina” s-a dovedit un fiasco, situatia stadionului fiind si acum incerta. O alta promisiune neonorata este cea privind concesionarea serviciului de salubrizare menajera.
De cealalta parte, la promisiuni onorate se mai pot aminti continuarea lucrarilor de constructie in cartierele Lombului, Tineretului, Borhanci si Oser, precum si continuarea programului de acordare a gratuitatilor la transportul in comun pentru pensionari, studenti si elevi. In plus, au fost deschise noi primarii de cartier in Iris si Someseni si s-a constituit Oficiul de turism, pentru care se amenajeaza acum un spatiu. In ceea ce priveste Ghiseul unic, procedura care ar reduce simtitor birocratia din primarie prin posibilitatea de urmarire a stadiului documentelor depuse, aceasta promisiune a fost reportata pentru 2008.
ANUNTATE
Noi promisiuni, in scrisori
Clujenii vor primi acasa, incepand de astazi, scrisori in care li se expun cele 13 prioritati ale primariei pentru anul in curs. Acestea includ asfaltarea a 180 de strazi si alei, finalizarea cartierului de locuinte Oser si a lucrarilor la zona pietonala a Bulevardului Eroilor. Pe langa continuarea proiectelor incepute in anii trecuti, sunt amintite inceperea lucrarilor la noul sediu al Filarmonicii, concesionarea serviciului de salubrizare menajera si rezolvarea problemei rampei de gunoi de la Pata Rat, realizarea unui centru international de conferinte.
Proiectele mai cuprind realizarea unui aqua-park si redeschiderea Bailor Someseni, construirea a cinci parkinguri de cartier si realizarea, impreuna cu consiliul judetean, a zonei metropolitane.
STRATEGIE
Dezvoltare dupa plan
Prioritatile municipalitatii pentru anul in curs tin cont de strategia de dezvoltare pentru 2007 – 2013, elaborata timp de doi ani si aprobata la inceputul verii trecute. Aceasta defineste universitatile ca fiind brandul Clujului, iar prioritatile pe 2008 includ realizarea unui centru international de conferinte dedicat studentilor si oamenilor de afaceri. De asemenea, strategia considera ca turismul medical este unul de perspectiva in zona Clujului, lucru care a facut ca cele 13 prioritati sa includa reabilitarea Bailor Someseni. Un alt proiect prevazut in strategie si care se regaseste intre prioritatile municipalitatii pentru acest an este realizarea zonei metropolitane.