Londra autorizeaza embrionii hibrizi om-animal pentru cercetare.
Autoritatea pentru Embriologie si Fertilizare Umana (HFEA), din Marea Britanie, a dat unda verde cercetarilor genetice pe embrioni hibrizi, creati din ovocite de animale al caror nucleu a fost inlocuit cu material genetic uman, relateaza in editia sa de ieri cotidianul „The Daily Telegraph”. Oamenii de stiinta britanici vor folosi aceasta tehnica pentru a realiza celule embrionare nediferentiate si pentru a studia cauzele unor maladii precum Alzheimer, Parkinson, fibroza cistica sau deficientele neuromotorii. Celulele nediferentiate sunt celulele care compun embrionul mamiferelor in primele faze de dupa fecundare, din care ulterior se dezvolta toate tesuturile organismului.
Cereri de aprobare a controversatei activitati au fost formulate de cercetatori ai King’s College London si ai Universitatii Newcastle inca din noiembrie 2006, insa HFEA a amanat luarea unei decizii pentru a permite guvernului sa publice o noua legislatie care sa acopere si acest tip de cercetare. „Comitetul de licentiere a hotarat ca ambele cereri satisfac toate cerintele legale si a oferit doua licente valabile timp de un an, care sunt subiectul unei serii de conditii detaliate pentru fiecare caz”, a declarat un purtator de cuvant al HFEA.
Dr. Stephen Minger si colegii sai de la King’s College ar dori sa utilizeze embrioni hibrizi clonati din vaci, oi si capre pentru a crea celule nediferentiate care sa poarte mai multe defecte responsabile pentru o gama larga de boli serioase. Dr. Lyle Armstrong si dr. Majlinda Lako, de la Institutul de Celule Nediferentiate North East England, al Universitatii Newcastle, intentioneaza sa insereze celule epidermice umane in ovocite de vaca, pentru a studia cum pot ovulele sa-si reprogrameze evolutia spre tesuturi adulte. Scopul lor final este de a dezvolta o metoda de creare a unor celule nediferentiate care sa poata fi folosite apoi la cresterea de tesuturi noi, compatibile genetic cu pacientii umani.
„Decizia HFEA este una excelenta, deoarece mareste arsenalul de tehnici pe care oamenii de stiinta britanici le pot folosi la cunoasterea si eventual combaterea unei vaste game de boli genetice devastatoare”, a apreciat profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul National de Cercetare Medicala. „In timp ce oamenii de stiinta ar putea prefera sa utilizeze ovule umane, acestea sunt putine si preferintele ar trebui in mod corect sa incline catre folosirea lor la tratarea infertilitatii”, a adaugat el.
PREMIERA
Embrioni umani fabricati in SUA
Compania californiana Stemagen a anuntat ca a creat, in premiera, embrioni umani pornind de la celule epiteliale adulte, exprimand speranta ca, prin aceasta tehnica, vor putea obtine celule nediferentiate capabile sa trateze maladii incurabile. Potrivit AFP, cercetatorii sustin ca au obtinut cinci embrioni umani utilizand celule ale pielii prelevate de la doi barbati. Dupa ce au facut verificari, cercetatorii nu au reusit sa confirme cu totala certitudine ca ar fi vorba despre clonele celor doi barbati decat in trei din cinci cazuri.