Elevii si proseforii de la scoala din Marasti nu pot folosi grupul sanitar de 75.000 de dolari, pentru ca nu are canalizare.
Scoala cu clasele I-IV din satul Marasti, comuna bacauana Filipeni, are in curte o toaleta, care a costat pana acum nu mai putin de 200.000 de lei, adica peste 70.000 de dolari. Scoala are 51 de elevi si trei cadre didactice, care nu se pot bucura deocamdata de beneficiile constructiei, fiindca nu s-a facut receptia. Acum, rampa care duce la usa veceului este folosita de scolari ca derdelus.
„Il tin inchis, ca imi fura din instalatii“
Grupul sanitar are trei cabine pentru baieti, noua pentru fete si un compartiment comun pentru cadrele didactice si copiii cu handicap locomotor. Toate sunt placate cu gresie si faianta, au instalatii moderne, dar elevii folosesc tot vechiul veceu din curte, pentru ca grupul sanitar nou nu are nici canalizare si nici sursa de incalzire.
„Pe perioada verii nu este suficienta apa din cauza secetei, iar pe timp de iarna nu il putem folosi, pentru ca nu este sursa de caldura si ingheata instalatia. Il tin inchis, ca altfel imi fura din instalatii“, ne-a declarat invatatorul Neculai Nastase, care este si consilier local. Contractul incheiat de Primaria Filipeni cu constructorul, firma TitiConst SRL, stipuleaza ca, pentru a deveni functionala, toaleta ar mai avea nevoie de investitii de inca 50.000 de dolari.
Datori la constructor
Primaria Filipeni spune ca banii cheltuiti pana acum au venit de la bugetul de stat, prin doua hotarari de guvern. Despre diferenta de bani si sursa din care ar trebui sa vina inca nu se stie nimic. Traian Breahna, directorul TitiConst SRL, spune ca a primit mai putin de jumatate din suma trecuta in contract. „Ne-am oprit ca nu ne-au mai dat bani, noi am licitat cinci miliarde. Asteptam alti bani, mai avem de facut instalatia de incalzire, sunt mai multe“, a declarat Breahna.
Edilii din Filipeni sustin ca fiecare leu cheltuit are acoperire in acte si ca lucrarea s-a efectuat dupa cum prevedea proiectul primit de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). „Noi n-am fi fost de acord sa facem veceul, mai ales daca stiam ca pierdem si clasele de gimnaziu“, a declarat Vasile Banu, primarul comunei.
FINANTARE
Banca Mondiala a sistat fondurile
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean spun ca investitia era necesara. Lucrarile au inceput in noiembrie 2006. „A fost un proiect pentru invatamant rural care trebuia sa fie finantat prin Banca Mondiala. In 2006 n-au mai fost fonduri de la Banca Mondiala si s-au alocat de la Ministerul Educatiei“, explica Viorel Marin, de la Serviciul Investitii al ISJ Bacau.
„Probabil ca s-a dorit sa cheltuim banii, daca tot ii aveam. Cu siguranta ca pentru asta responsabil se poate face Consiliul de Administratie al Inspectoratului. Eu am avut insa o echipa care a lucrat, care cunostea situatia, cererile scolilor“, a spus si Radu Ababei, inspector scolar general la momentul semnarii contractelor.