Votul uninominal trage sa moara

Votul uninominal trage sa moara

Analistii politici cred ca la alegerile din acest an se va vota tot pe liste. Motivul: sefii partidelor nu vor sa piarda controlul.

Sansele ca romanii sa voteze uninominal in 2008 scad de la o zi la alta. Proiectul de lege pentru care guvernul si-a asumat raspunderea s-a intors in parlament, nu are un termen clar pentru finalizare si are si o lege concurenta.

Mai mult, dincolo de declaratiile oficiale, sefii de partide stiu ca renuntarea la liste este echivalenta cu pierderea controlului formatiunilor pe care le conduc. Pentru toate aceste motive, analistii politici considera ca sansele introducerii sistemului uninominal in 2008 sunt aproape nule.

Teodorescu: Sefii de partide pierd controlul

Legea privind uninominalul s-a intors in parlament dupa ce Curtea Constitutionala a respins, la sesizarea presedintelui Traian Basescu, trei dintre articolele sale. Deocamdata insa pare ca interesul pentru punerea de acord cu decizia Curtii nu este decat declarativ.

Pe langa faptul ca nu exista un termen precis pentru discutarea legii, la tergiversarea adoptarii variantei propuse de guvern in colaborare cu Pro-Democratia contribuie si demersul PD-L, care a depus un act normativ privind uninominalul majoritar in doua tururi. In aceste conditii, dezbaterea s-ar putea prelungi pe termen nelimitat, existand precedente numeroase, unul dintre ele fiind statutul minoritatilor, pe care oficial partidele il sustin, dar proiectul a ramas in discutie de trei ani.

Nici convocarea unei sesiuni extraordinare - posibilitate  invocata de liberalul Bogdan Olteanu - nu garanteaza rezolvarea problemei, in absenta unor negocieri clare in perioada vacantei parlamentare. Analistul politic Bogdan Teodorescu este convins ca, de fapt, sefii de partide nu vor sa renunte la sistemul de lista, pentru ca ar pierde controlul formatiunilor pe care le conduc.

„In momentul in care eu ca sef de partid te pun pe lista ma asculti pe mine, daca vei candida uninominal ii asculti pe baietii de pe plan local din spatele tau, pentru ca importanta celor care te finanteaza va creste”, explica Teodorescu. In opinia sa, chiar daca liderii ar fi sinceri in declaratiile lor, se vor gasi destui parlamentari care se vor opune uninominalului, pentru ca ii dezavantajeaza.

Parvulescu este pesimist

Cristian Parvulescu, fostul presedinte al Asociatiei Pro-Democratia,  recunoaste si el ca sunt mari sanse ca in 2008 sa avem tot sistem de liste. Totusi, el sustine ca singura solutie pentru schimbarea sistemului de vot in acest an ar fi votarea proiectului Pro-Democratia cu modificarile solicitate de Curtea Constitutionala.

El crede ca PSD va juca in continuare pe cartea liberalilor, chiar daca social-democratii au si ei un proiect asemanator cu al PD-L. „Proiectul PSD nu a fost decat o varianta de negociere intre partidele politice, iar la capatul acestor negocieri am convenit proiectul pentru care guvernul si-a asumat raspunderea”, spune Parvulescu. El da putine sanse unei colaborari PD-L-PSD. „In joc nu este atat sistemul de vot, cat prezidentializarea sistemului electoral, iar PSD nu il va sprijini pe Traian Basescu”.

Insa pozitia PSD nu este atat de clara pe cat se vede din afara. Printre parlamentarii social-democrati, varianta cea mai agreata, la nivel neoficial, este tergiversarea dezbaterilor prin punerea in discutie si a altor articole decat cele contestate de Curtea Constitutionala. Si PD-L recunoaste ca „mingea e in terenul PSD”.

„Partidul condus de Mircea Geoana trebuie sa decida daca ramane consecvent cu propriul proiect sau cu amalgamul propus de domnul Tariceanu”, a comentat ieri liderul democrat-liberalilor, Emil Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News