Cum ne-am petrecut sfarsitul anului

Cum ne-am petrecut sfarsitul anului

Din nordul pana in sudul Transilvaniei, ardelenii au sarbatorit cu mic cu mare trecerea pragului dintre ani.

Cu câteva neajunsuri de organizare, dar cu trupe de renume în Piata Mare, Capitala Culturala Europeana, Sibiul, a încheiat anul multumind miile de spectatori. La Baia Mare, PSD a demonstrat ca revelionul in stil Vanghelie prinde si la maramureseni. La Oradea, zece mii de persoane au intampinat Anul Nou in Piata Unirii, in timp ce la Cluj, in Piata Avram Iancu, abia daca s-au strans 1.000 de persoane.

Spectacole amanate

Conceput pentru a marca finalul programului, sirul de spectacole de la Sibiu a avut câteva deficiente. În prima seara, pe 30 decembrie, dintre toate trupele anuntate nu a venit decât Loredana Groza & prietenii. The Prodigy, cea mai asteptata trupa, nu a ajuns din cauza avionului care nu a mai plecat din Munchen, din pricina cetii.

Nici „Fire of Anatolia” nu a mai sustinut spectacolul. Dansatorii au venit la Sibiu, însa, conform organizatorilor, când au vazut temperaturile scazute, au refuzat sa danseze. La minus zece grade, suflantele de aer cald de pe scena au ridicat temperatura doar cu doua grade. „Spectacolul va fi reprogramat pentru una dintre lunile de vara”, a spus Sergiu Olteanu, din cadrul biroului de presa al primariei. Asa se face ca Loredana, alaturi de Agurida si alti prieteni, au încalzit atmosfera pentru mai bine de doua ore, în loc de una.

The Prodigy, fara bis

Seara de revelion a adus The Prodigy. Din pacate, show-ul a început cu doar aproximativ patru mii de oameni, fiindca nu multi au stiut de reprogramare.

Fanii înraiti se aflau în primele rânduri. „Am fost si la Scorpions, am venit acum special pentru Prodigy”, a spus Yumiko, o japoneza de 23 de ani, care stia de Sibiu de la una dintre prietenele voluntare.

Prodigy a cântat o ora, pentru un public ce s-a dublat pe parcurs. Cei doi solisti au coborât de pe scena si, bine flancati de SPP-isti, au mers la spectatorii din primele rânduri. Au plecat brusc, fara bis, dupa ce au înnebunit publicul nu numai cu muzica, dar si cu stilul original presarat cu înjuraturi si ironii.

Pauze pustii

Pauzele lungi dintre concertele trupelor au fost principalul motiv de nemultumire a publicului. Practic, între o trupa si alta au fost pauze de aproape o ora, timp în care în Piata Mare nu se întâmpla nimic. „Ar putea sa puna muzica din boxe sau sa lase jocul de lumini”, spunea unul dintre spectatori, venit de la Brasov, multi fiind de aceeasi parere. În primele rânduri însa, s-a pastrat acelasi public format din rockeri care nu voiau sa piarda locul bun.

Publicul a devenit tot mai numeros la Reamonn si în special spre miezul noptii când în Piata Mare s-au aflat aproximativ 30.000 de oameni. La ora 22.00, primarul Sibiului, Klaus Johannis, alaturi de ministrul culturii din Luxemburg, Francois Bildgen, au tinut discursurile de final de program. La mentionarea numelui presedintelui Basescu, sibienii au ovationat, însa au huiduit la cel al premierului Tariceanu.

Artificii abia vizibile

A urmat spectacolul pirotehnic si focurile de artificii al celor de la Groupe F, foarte reusite, însa vizibile numai dintr-un anumit unghi. Mare parte a celor din Piata Mare nu au vazut mare lucru, fiindca Turnul Sfatului a fost cuprins de artificii, tot în acea zona aflându-se si artisti care cântau în bule translucide colorate. Artificiile lansate în înaltul cerului nu s-au vazut prea bine, din cauza cetii. Seara s-a terminat cu concertul Europe, care a dat numaratoarea finala la început de 2008. La ora 2.00, sarbatoarea s-a sfârsit, iar Piata Mare a ramas ca un câmp de lupta, doldora de sticle goale.

SLOGAN

„Fii mândru!”

„Felicitari! Fii mândru!”, acesta a fost sloganul sub care s-a derulat finalul „Sibiu 2007”. Primarul Johannis, în discursul sau, a felicitat sibienii: „Va felicit si va multumesc pentru ajutorul pe care l-ati adus fiecare în parte pentru reusita acestui proiect urias în care a fost implicat Sibiul. Fiecare în felul sau si-a adus contributia si iata deci, ca acum la final, putem spune ca am reusit!”.

MODELUL VANGHELIE

Megarevelion PSD la Baia Mare

Peste 3.000 de oameni s-au inghesuit la megarevelionul organizat de PSD Baia Mare la Sala Polivalenta „Lascar Pana” din Baia Mare. Geamuri sparte la intrare, oameni ramasi fara locuri la masa si multi politicieni, alaturi de viitori alegatori, artisti indragiti pe scena si muzica buna. Acestea au fost câteva dintre ingredientele care au facut, totusi, reusita trecerea in noul an.

Peste asteptari

Evenimentul pregatit pentru cel mult 3.000 de oameni si prognozat a fi un esec s-a dovedit a fi unul chiar reusit, cu câteva mici exceptii, care au nemultumit o parte din participanti. Presedintele PSD Baia Mare, Mircea Dolha, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului spune ca cel putin 100 de oameni au muncit acolo doua zile si doua nopti pentru ca totul sa iasa „ca la carte”.

„In ciuda tuturor zvonurilor care s-au creat, ca se va mânca in picioare, ca va fi frig si altele de genul acesta, eu cred ca a iesit bine. Sigur ca nu poate fi toata lumea multumita, sunt totusi 3.000 de oameni si este practic imposibil sa fie toti multumiti”, a declarat Mircea Dolha.

 Acesta nu a vrut sa faca publica suma la care s-a ridicat toata cheltuiala organizatiei PSD Baia Mare, insa a afirmat ca, desi pretul unui bilet a fost de 59 de lei pentru o persoana, cheltuiala s-a ridicat la 78 de lei pentru o persoana, astfel ca nu a existat câstig in toata aceasta afacere.

Totusi, spune el, este multumit pentru ca a negociat „la sânge” atât cu interpretii, cât si cu firmele care au contractat servicii in noaptea dintre ani. Atmosfera a fost incinsa de interpretii Nicola si Mihai Constantinescu, si de interpreti de muzica populara locali. Din pacate insa, spatiul prea mic nu a permis amatorilor de dans sa se manifeste in largul lor. „Nu este loc de dans, insa muzica este extraordinara. Pentru un revelion comunitar e ok”, ne-a spus baimareanca Daniela Gherghel.

Premii si primejdii

Trei maramureseni au plecat de la revelion mai bogati, dupa ce au câstigat la tombola o combina frigorifica, un motoscuter si un autoturism Dacia Logan, premii pe care le-au ridicat in prima zi a anului 2008.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, astfel ca la intrarea in sala, din cauza inghesuielii, sticla unui geam de la usa a cedat, numai norocul facând ca aceasta sa nu cada peste multime. (Angela Sabau)

ORADEA

10.000 de oameni in Piata Unirii

Peste 10.000 de oradeni au sarbatorit Revelionul în Piata Unirii din Oradea, cu sampanie, concerte si aer liber si un spectacolt de 25 de minute de focuri de artificii. Petrecerea din strada s-a declansat, în jurul orei 22.00, însa cei mai multi oradeni s-au adunat în Piata Unirii abia spre miezul noptii, pentru a vedea spectacolul de artificii. Pe scena din parcarea de pe strada Independentei, au cântat DJ-ul local Adi Filip, David Brian, Hotel FM si Mircea Baniciu. Oficialitatile locale s-au adunat la miezul noptii în sala mare a primariei, unde a avut loc o receptie. (Georgiana Anghel)

CLUJ

Revelion fara priza la public

Clujenii nu s-au inghesuit sa participe la concertul si focul de artificii organizate de Primaria Cluj-Napoca, in noaptea de Anul Nou. Potrivit estimarilor jandarmeriei, la miezul noptii, in Piata Avram Iancu, se aflau in jur de 1.000 de clujeni. Pe scena amplasata in fata Teatrului National au evoluat pe rand, Cassa Locco, D’Or sau HiQ. La miezul noptii, Emil Boc a urcat pe scena si le-a urat celor prezenti in piata la multi ani si cat mai multe impliniri in 2008. Dupa ce gongul a batut ora 0.00 si a anuntat noul an, a inceput un impresionant foc de artificii care are a fost montat pe celebra piesa a trupei Abba, „Happy New Year”. (Mihai Soica)

SMUCITI. Cei de la Prodigy au plecat de pe scena brusc, fara sa se intoarca pentru bis, in ciuda publicului care ii aclama POPULARITATE. 3.000 de persoane au ales sa petreaca revelionul in Sala Polivalenta „Lascar Pana” din Baia Mare

 

Ne puteți urmări și pe Google News