Caldura la un pret mai mare, bani mai multi pentru sistemul de parcare, acestea sunt doar cateva dintre surprizele rezervate pentru timisoreni.
1 ianuarie 2008 aduce un nou an, si, cu el, scumpiri destul de usturatoare pentru buzunarele timisorenilor. Acestea vor goli putin cate putin bugetul fiecarei familii, pentru ca unele majorari de tarif vor avea efecte atat direct, asupra populatiei, care va plati o factura mai mare, dar si indirect, prin diferite produse la care pretul va creste, din cauza scumpirilor. Apa si canalizare: mai scumpe cu 19% Consiliul Local Timisoara a aprobat in ultima sedinta din decembrie majorarea tarifelor la apa rece si canalizare cu 19%. Proiectul, inaintat de executivul Primariei, nu a ridicat nicio problema in plenul Consiliului Local, niciunul dintre reprezentantii partidelor nu a avut nimic de obiectat sau de comentat la acest proiect. In proiect se arata ca necesitatea de ajustare este determinata de doua componente, prima, cea legata de majorarea tarifului cu rata inflatiei, iar cea de-a doua, de obligatia de respectare a conditiilor impuse de acordul de imprumut cu BERD.
Ultima ajustare, a pretului la apa potabila si al tariful pentru canalizare la inflatie, a fost efectuata cuprinzand inflatia lunii mai 2006. Pretul apei si tariful de canal pentru populatie contin TVA in cota de 19%, iar pentru restul utilizatorilor, agenti economici sau institutii publice, nu contine TVA. Aceasta majorare de tarif se va reflecta si in pretul pentru apa calda. „Societatea noastra factureaza numai energia termica din apa, iar Aquatim factureaza apa rece care este folosita in productia apei calde”, spune directorul Colterm, Ioan Piturca. Caldura, mai scumpa cu 10%
Consiliul Local a aprobat majorarea tarifului la caldura, cu 10%, incepand din ianuarie 2008, asta va afecta atat caldura cat si apa calda furnizata populatiei. Motivatia executivului Primariei, cel care a elaborat proiectul, este ca aceasta crestere se datoreaza majorarii costurilor de productie a energiei termice, mai exact scumpirii preturilor la gazele naturale. Ultima marire a pretului la giga-calorie a fost facuta in 2005, cand acesta a crescut cu o treime.
Practic, din ianuarie, timisorenii care beneficiaza de incalzire de la sistemul centralizat vor plati cu 10 la suta mai mult, pentru incalzire. Proiectul de hotarare, prin care s-a decis marirea pretului la giga-calorie, a fost luat in discutie in ultima sedinta din decembrie, ca si tarifele la apa rece. Exact ca si proiectul legat de acestea, hotararea a fost aprobata fara niciun fel de discutie in plen.
„Primaria a vrut sa mareasca tarifele din iulie, dar noi nu am fost de acord. Am zis ca nu suntem de acord, numai daca se maresc si ajutoarele. Asa ca se maresc tarifele cu 10 la suta si se maresc si ajutoarele cu 10 la suta si se mareste si plafonul pana la 800 de lei”, spune Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari. La insistentele FALT, Primaria a pregatit suplimentarea ajutoarelor la incalzire, pentru familiile cu venituri mici, pentru a compensa majorarea tarifelor. Gaze mai scumpe cu 10% Din 1 ianuarie, facturile la gaz vor fi mai mari cu 10 procente, compania E.ON Gaz motivand majorarile cu cresterea preturilor la gaze naturale din import. Dar aceasta nu va fi singura scumpire operata de furnizorul de gaze naturale. E.ON Gaz a anuntat o crestere anuala a tarifelor de 30% in 2008.
„Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10a incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de asteptat pentru intreg anul 2008”, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Achim Saul, citat in comunicatul companiei.
Parcari mai scumpe cu 7% Conducerea serviciului Telpark doreste majorarea tarifelor la abonamente cu 7%, care ar fi rata inflatiei, asta dupa ce anul trecut, preturile pentru abonamentele la persoane fizice s-au dublat. Cresterea tarifului se aplica doar pentru abonamente, nu si pentru tichete, care intra intr-o alta categorie de preturi stabilite pentru anul 2008.
„Tarifele sunt stabilite de administrator si consiliul ADP si sunt supuse spre avizare comisiilor economica si cea de administrare a patrimoniului, nu fac obiectul unui proiect si nu intra in Consiliul Local, fiind aprobate ulterior de primar, e o procedura aprobata de consilierii locali in 1999”, a spus Ionel Ursu, seful serviciului Telpark.
In decembrie 2006, pe ultima suta de metri, conducerea Telpark a dublat pretul la abonamentele pentru persoane fizice din dorinta de a descuraja parcarea in zona centrala, pe termen lung. „Ceea ce am constatat e ca populatia si-a facut in continuare abonamente, ceea ce denota ca pretul nu a fost exagerat”, a spus Ionel Ursu, despre majorarea de anul trecut, cand s-a decis ca tariful pentru abonamente sa creasca de la 150 de lei, la 300 de lei.