10 salarii pentru titlul mondial la fotbal!

10 salarii pentru titlul mondial la fotbal!

Un decret al Consiliului de Miniştri (n.r. - denumirea oficială a guvernului) din anul 1960 privind statutul fotbalistului român a fost făcut public luni de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Documentul conţine date interesante despre modul în care PCR privea sportul-rege. Regimul „roşu“ era extrem de sensibil la tot ce însemna o oportunitate de propagandă, aşa că sportivii erau răsfăţaţi pentru „a crea cadrul necesar obţinerii unor rezultate deosebite“. Astfel, jucătorii care evoluau în prima divizie erau învoiţi patru ore pe zi „din producţie“ pentru a se antrena. Jucătorii de divizia B nu primeau decât două ore pe zi „scutire“. Sumele cu care erau aceştia retribuiţi erau şi ele spectaculoase: între 1.000 şi 1.200 de lei de persoană lunar, pentru prima ligă, respectiv 500 şi 600 de lei pentru fotbaliştii de „B“. Efortul era răsplătit modic

Antrenorii „de categoria I“ câştigau între 1.450 şi 1.800 de lei. Pe lângă salariul de bază, sportivii primeau şi indemnizaţii de efort, care se ridicau până la 900 de lei pe lună.

O performanţă excepţională precum câştigarea unui titlu mondial (România n-a reuşit nici măcar să se califice la un turneu final între 1938 şi 1970) ar fi fost răsplătită cu 10.000 de lei. Un titlu european valora de două ori mai puţin: 5.000 de lei pentru fiecare sportiv. Totul în condiţiile în care salariul mediu era de 1.000 de lei.

Întortocheatele formule ale salarizării

„Solidaritatea“ în caz de accidente era asigurată: în situaţia în care ar fi intervenit incapacitatea de muncă din cauza unor accidentări sau traumatisme suferite pe terenul de joc, fotbaliştii încasau o remuneraţie calculată după o formulă alambicată.

Remuneraţia avea o contravaloare reprezentând 90% din salariul tarifar lunar calculat pentru 208 ore de muncă efectivă (în producţie) şi 50% din indemnizaţia de efort primită. Totalul banilor primiţi nu avea voie să depăşească 90% din salariul primit în timpul activităţii sportive. PREŢUL CORECT O Cupă a României, 2.000 de lei

Ineditul document făcut public luni datează din 30 august 1960 şi a fost un act normativ nepublicat. Hotărârea Consiliului de Miniştri, „secretă“ până în 2008, prevedea şi că „pentru stimularea şi cointeresarea echipelor de fotbal de categoria A, participante la campionatul republican de fotbal, jucătorii şi antrenorii primelor trei echipe clasate în campionat vor primi la sfârşitul campionatului următoarele premii: echipa campioană: câte 2.000 de lei de jucător titular şi antrenori; câte 1.000 de lei de jucător de rezervă; a II-a clasată: câte 1.000 de lei de jucător titular şi antrenori; câte 500 de lei de antrenor de rezervă; a III-a clasată: câte 500 de lei de jucător titular şi antrenori şi 250 de lei de jucător de rezervă“. Un jucător câştigător al Cupei Republicii Populare România urma să încaseze 2.000 de lei. Vezi aici hotărârea consiliului de miniştri din 30 august 1960.

Ne puteți urmări și pe Google News