Cei doi politicieni sunt favoriţii ediţiei jubiliare la categoria „cea mai bună carte audio“.
Chiar dacă solista britanică Amy Winehouse nu a primit viza de intrare pe teritoriul Statelor Unite pentru a putea participa la Gala premilor Grammy, care va avea loc duminică, 10 februarie, la Los Angeles, ediţia a 50-a celor mai râvnite trofee muzicale din lume are alte surprize de oferit. Printre acestea şi una la cel mai înalt nivel politic: Clinton şi Obama se înfruntă la una dintre categoriile Oscarurilor muzicale.
În plus, se zvoneşte că Michael Jackson va veni la gala Grammy, dar că nu va evolua pe scenă, deşi organizatorii i-au propus să cânte câteva piese de pe noul său album, alături de Will.I.Am, Fergie, Akon şi Kanye West. În cursa pentru premii, pe lângă nume aparute pe piaţa muzicală în ultimii ani, precum Rihanna, Mika, Akon sau Amy Winehouse, printre nominalizaţii ediţiei jubiliare îi găsim şi pe greii muzicii, precum Bruce Spingsteen, Randy Crawford, Paul McCartney, Bette Midler, Chaka Khan sau Barbra Streisand.
Multe dintre categorii îşi au favoriţii consacraţi în ultimul deceniu, precum Alicia Keys, Mary J. Blige, Queen Latifah, Justin Timberlake, Maroon 5 sau Beyonce.
Grammy fără Amy
Lista nominalizărilor este condusă de rapperul Kanye West cu 8 nominalizări, urmat de cântăreaţa britanică Amy Winehouse, a cărei prezenţă la gala din Los Angeles este impiedicată de autorităţile americane.
Ambasada americană din Londra a anunţat-o joi pe Amy că nu va primi viza pentru Statele Unite, cel mai probabil ca urmare a faptului că artista, în vârstă de 24 de ani, este cunoscută consumatoare de droguri. Winehouse, considerată cea mai bună cântăreaţă de muzică soul a momentului, este proaspăt externată dintr-o clinică de dezintoxicare şi, potrivit purtătorului ei de cuvânt, face „progrese însemnate“. Amy, care este nominalizată la cele mai importante şase categorii Grammy, s-a aratat dezamăgită de decizia autorităţilor americane, dar a declarat că speră să i se permită accesul pe teritoriul Statelor Unite în viitor.
În luptă pentru gramofon
Cu câte cinci nominalizări la Grammy, Amy este urmată în topul favoriţilor de Foo Fighters, Jay-Z, Timbaland, Justin Timberlake şi T-Pain. Bette Midler, Queen Latifah şi Barbra Streisand sunt nominalizate la categoria „Best Traditional Pop Vocal Album“. Sir Paul McCartney are trei nominalizări, printre care şi pentru „cel mai bun album pop al anului“ pentru ultima sa creaţie, „Memory Almost Full“. Veteranul Bruce Springsteen, care a câştigat în cei 30 de ani de carieră 16 premii Grammy, este nominalizat la mai multe categorii, fie ca interpret, fie în calitate de compozitor.
La categoria „albumul anului“ au intrat în competiţie trupa Foo Fighters, înfiinţată de fostul chitarist al formaţiei Nirvana, Dave Grohl, cu albumul „Echoes, Silence, Patience & Grace“, jazzmanul Herbie Hancock cu albumul „River: The Joni Letters“, interpretul de muzica country Vince Gill cu „These Days“, rapperul american Kanye West cu „Graduation“ şi britanica Amy Winehouse cu albumul „Back to Black“.
Duel la nivel înalt
Surprizele cele mai mari la ediţia de anul acesta a premiilor Grammy sunt însă la categoria cu numărul 79, din cele 110 posibile. La categoria „cea mai bună carte audio“ lupta se dă între Clinton şi Obama.
Senatorul Barack Obama, candidatul democrat la alegerile primare din Statele Unite, se înfruntă la Grammy cu fostul preşedinte american şi soţul contracandidatei lui Obama pentru în cursa pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, Bill Clinton. Atât cartea lui Barack Obama, „The Audacity Of Hope: Thoughts On Reclaiming The American Dream“, cât şi cartea lui Bill Clinton, „Giving: How Each Of Us Can Change The World“, sunt nominalizate la categoria cea mai „bună carte audio“.
Cartea lui Bill Clinotn, apărută anul trecut într-un tiraj de 750 de mii de exemplare în Statele Unite şi care a intrat direct pe primul loc în topul celor mai bine vândute cărţi realizat de revista „New York Times“, este cea de a doua carte semnată de fostul preşedinte american (după cartea autobiografică „My Life“ pentru care Clinton a fost răsplătit în 2005 cu un premiu Grammy). În 2004, Bill Clinton şi fostul preşedinte rus Mihail Gorbaciov şi-au împărţit un premiu Grammy la categoria „cea mai buna carte audio“. Susţinuţi de Sophia Lore, cei doi au preluat, în scop caritabil, rolurile naratorilor, în înregistrarea povestirii muzicale „Petrică şi Lupul“ a lui Sergei Prokofiev. Senatorul Barack Obama a câştigat, la rândul său, un premiu Grammy în 2006 pentru varianta audio a autobiografiei sale: „Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance“.