Spitalele de stat îşi împrospătează dotările

Spitalele de stat îşi împrospătează dotările

Peste 750 de aparate noi vor ajunge în spitalele din ţară în acest an. Printre acestea, 50 de tomografe, opt RMN-uri şi două PET/CT-uri, cele mai bune aparate pentru depistarea cancerului.

Românii îşi vor putea face investigaţii medicale în sistemul de stat cu echipamente medicale noi, promite ministrul sănătăţii. Anul acesta vor fi cumpărate peste 750 de aparate şi echipamente noi pentru spitale, printre care 50 de tomografe, opt RMN-uri, 60 de mamografe şi 20 de angiografe (acestea din urmă pot fi folosite pentru desfundarea vaselor şi arterelor sau pentru diagnosticarea tumorilor).

De asemenea, centrele de oncologie din Bucureşti şi Cluj vor fi dotate cu două PET/CT-uri, cele mai performante aparate de diagnosticare a cancerului disponibile în acest moment. Tomografele pentru cancer merg la Cluj şi Bucureşti Spitalele din ţară şi Capitală vor fi dotate anul acesta cu mai mult de 750 de aparate şi echipamente noi. Ministerul Sănătăţii promite că vor fi achiziţionate 50 de tomografe, opt RMN-uri şi două aparate PET/CT. Acestea din urmă vor ajunge în Institutele Oncologice de la Bucureşti şi Cluj. Cu ajutorul acestui aparat, medicii pot observa din timp leziunile canceroase din locuri greu accesibile. Spre deosebire de imaginile obţinute cu un computer tomograf obişnuit, care arată doar prezenţa tumorii, PET/CT-ul arată şi direcţia în care aceasta se răspândeşte şi cât de agresive sunt celulele canceroase. Tot în 2008, Ministerul Sănătăţii va mai cumpăra 150 de aparate de anestezie şi terapie intensivă, 150 de aparate mobile de radiologie şi 50 de aparate fixe de radiologie. „De asemenea, vom mai achiziţiona 20 de angiografe şi 60 de mamografe“, a declarat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Suntem departe de standarde

În spitale vor mai ajunge anul acesta şase echipamente de radioterapie şi şase gamma camere. Gamma camera este un echipament de medicină nucleară pentru depistarea metastazelor şi proceselor inflamatorii. „Gamma camera se foloseşte mai ales pentru depistarea metastazelor şi proceselor inflamatorii de la tiroidă, ficat, oase sau inimă. De exemplu, se poate observa care ţesuturi sunt viabile şi care au murit după un infarct“, explică Bogdan Dorobăţ, medic radiolog la Spitalul Universitar din Bucureşti. În ciuda achiziţiilor din acest an, necesarul de computere tomografe şi RMN-uri din toată ţara nu este acoperit. Ca să respectăm standardele din Uniunea Europeană, am mai avea nevoie de încă 90 de CT-uri şi circa 20 de RMN-uri. Program de screening pentru boli cardiovasculare Tot în 2008 va începe un program de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare şi oncologice. „Este vorba despre cancerul de col uterin, cancer mamar, colorectal, dar şi alte forme de cancer“, a mai spus Nicolăescu. Ministrul a mai anunţat că programul de evaluare a stării de sănătate a populaţ iei va fi prelungit până la sfârşitul anului 2008, după ce iniţial se anunţase finalizarea lui în luna septembrie. UNICAT Videoduodenoscop pentru boli digestive, la Iaşi Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi are, începând de ieri, un aparat performant care permite diagnosticarea bolilor digestive la copiii foarte mici. Aparatul, numit videoduodenoscop, este singurul de acest fel din ţară, a costat 80.000 de euro şi a fost cumpărat cu ajutorul fundaţiei Vodafone România. „Videoduodenoscopul pediatric cu vedere laterală permite diagnosticarea rapidă şi fiabilă a afecţiunilor digestive la pacienţii cu vârstă foarte mică, respectiv nou-născuţi şi sugari. Echipamentul permite explorarea şi vizualizarea duodenului, precum şi examinarea cu substanţă de contrast a căilor biliare şi a canalului pancreatic“, a explicat prof. dr. Marin Burlea, manager al Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi.

Ne puteți urmări și pe Google News