TVA DE 5% LA ALIMENTE

TVA DE 5% LA ALIMENTE

Senatorii au adoptat, astăzi, o iniţiativă legislativă prin care au redus la 5% Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la alimentele de bază - pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, măsură care va fi urmată de scăderea preţurilor la alimente. Patronatele, însă, privesc cu scepticism această măsură a senatorilor, pentru că au fost şi altădată astfel de propuneri respinse de deputaţi. Fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obţinute prin creşterea la 50% a nivelului accizelor pentru obiectele de lux.

Iniţiativa legislativă, propusă de cinci senatori PSD, Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioagă şi Şter Sever, a fost adoptată cu 44 voturi "pentru", 16 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri şi modifică Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.

Potrivit proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obţinute prin creşterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, avioane şi elicoptere de uz privat şi pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora.

De asemnea, compensarea pentru reducerea TVA la alimentele de bază se va face şi prin creşterea accizelor la ţigarete, tutun de fumat destinat rulării în ţigarete, confecţii din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme şi arme de vânătoare, altele decât de uz militar.

Reprezentantul iniţiatorilor, senatorul PSD Ilie Sârbu, a motivat propunerea de reducerea TVA la alimentele de bază prin faptul că, în prezent, se înregistrează o creştere galopantă a preţurilor la alimente şi, în general, a pieţei româneşti.

El a subliniat că Directiva 6 a Uniunii Europene permite două sau chiar trei cote reduse de TVA, care să nu fie mai mici de 5%. Potrivit acestuia, în baza unei directive a UE, în unele state europene se aplică o taxă pe valoarea adăugată cuprinsă între 0 şi 5% pentru unele alimente, Sârbu menţionând în acest sens Italia, Irlanda, Spania, Cehia, Lituania şi Polonia.

Guvernul se împotriveşte            Reprezentantul executivului, secretarul de stat Cătălin Doica, prezent la dezbaterile din Senat s-a pronunţat împotriva adoptării actului normativ. El a arătat că impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, "cel puţin în acest moment", respectiv 2.000 de miliarde de lei vechi (200 milioane RON).

Totodată, el a criticat creşterea accizării pentru motoarele de iahturi, în condiţiile în care România este singura ţară din UE care accizează astfel de echipamente. 

Reprezentantul Guvernului a atenţionat că, în privinţa majorării accizei la tutun şi la produse din tutun, există un calendar negociat şi adoptat împreună cu Comisia Europeană, care, în condiţiile adoptării acestui proiect de lege, nu ar mai fi respectat.

Tăricenu contestă decizia senatorilor

Ministerul Economiei şi Finanţelor va contesta la Curtea Constituţională iniţiativa adoptată de Senat pentru reducerea la 5% a TVA la alimentele de bază, dacă iniţiativa va fi promulgată, deoarece decizia ar diminua veniturilor bugetare, nu însă şi preţurile la alimente.

"Ministerul Finanţelor va fi abilitat, dacă iniţiativa este promulgată, să o atace la Curtea Constituţională", a afirmat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El a arătat că efectele unei reduceri a TVA la produsele alimentare vor fi extrem de grave, prin diminuarea încasărilor din TVA şi favorizarea corupţiei la nivelul administraţiei.

În opinia premierului, consecinţele economice ale unei eventuale reduceri a TVA vor fi "zero", deoarece comercianţii nu pot fi convinşi să reducă preţurile la alimente, pentru o perioadă mai lungă de câteva luni.

Patronatele arată scepticism         Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor. Tocmai de aceea reprezentanţii patronatelor rămân sceptici în privinţa aprobării acestei propuneri, întruct şi alte iniţiative de acest fel au trecut de Senat, dar nu şi de Camera Deputaţilor.

"Un 5% ar fi foarte benefic, ne-am apropia de un TVA european şi ar duce la o menţinere, chiar la o scădere a preţurilor. Dacă trece o astfel de propunere şi ni se pune clar că intră în vigoare de la data cutare, să zicem 1 ianaurie 2009, putem să facem un bunsiness plan, în sensul că producătorul va fi interesat să ţină în loc preţurile ca să câştige un segment de piaţă cât mai important, pentru că ştie că recuperează apoi pierderile, când se aplică TVA redusă", a declarat Sorin Minea, preşedintele federaţiei Romalimenta, care reuneşte patronate din industria alimentară, citat de Mediafax.

Însă,"Nu ne putem bucura deocamdată pentru că şi propunerea PC de reducere a TVA la alimente la 9% a trecut anul trecut de Senat, dar a fost respinsă de Camera Deputaţilor", a mai spus Minea.

Producătorii de pâine spun, de asemenea, că reducerea TVA până la 5% ar determina reducerea preţurilor. "De altfel, procentul de 5% este ce am cerut şi noi, şi ar duce la o reducerea preţurilor, în condiţiile în care celelalte costuri rămân constante", a declarat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie - Anamob, citat de Mediafax.                          

Ne puteți urmări și pe Google News