Apartamentele vechi, preferatele cumpărătorilor

Apartamentele vechi, preferatele cumpărătorilor

Infrastructura şi preţul sunt principalele atuuri ale acestor blocuri. Pentru că cererea e mare, preţurile ar putea creşte cu până la 20%.

Chiar dacă piaţa imobiliară este din ce în ce mai aglomerată cu apartamente noi - majoritatea încă doar pe hârtie -, cei mai mulţi clienţi preferă să achiziţioneze locuinţe în blocurile ridicate înainte de 1989. Analiştii imobiliari estimează că majorarea dobânzii de referinţă la credite va încuraja acest trend, în condiţiile în care cele noi sunt în construcţie şi au preţuri mai mari. Astfel, până la apariţia pe piaţă a unui contingent considerabil de blocuri noi, vedetele pieţei imobiliare vor rămâne imobilele din anii ’70-’80 care, în ciuda vechimii, oferă o mulţime de avantaje.

Numai în 2007, preţul apartamentelor vechi a crescut cu până la 50%, potrivit unui studiu al companiei Coldwell Banker. Atunci, analiştii discutau despre deplasarea clienţilor dinspre locuinţele vechi către cele noi, în contextul dezvoltării unui număr considerabil de ansambluri rezidenţiale.

„Creşterea dobânzii de referinţă cu 1% va duce la majorarea dobânzilor la credite. Astfel, din ce în ce mai puţine persoane îşi vor permite locuinţe noi, ceea ce va însemna o presiune şi mai mare asupra celor vechi“, explică analistul Radu Zilişteanu. Anul acesta, ritmul de majorare va fi mai lent ca până acum - estimările din prezent indică o scumpire maximă de până la 20%. Avantajele blocurilor vechi Dincolo de avantajul preţului, locuinţele vechi dispun şi de alte facilităţi, cea mai importantă fiind aceea că proprietarul se poate muta imediat. Infrastructura. „Aceste cartiere au o serie de avantaje. Oraşul s-a dezvoltat în jurul lor, astfel încât cele care s-au construit în urmă cu patruzeci de ani la periferie sunt acum în centru. În plus, ele beneficiază de o infrastructură foarte bine pusă la punct. Fiecare cartier vechi are şcoli, grădiniţe, locuri de joacă şi parcuri, ca să nu mai amintim de reţeaua de mijloace de transport şi de şoselele asfaltate“, ne spune George Dimitriu, directorul agenţiei Pyf.

Prezintă mai multă încredere. Specialiştii susţin că mulţi dintre cei care îşi doresc o locuinţă au mai multă încredere în blocurile vechi, care rezistă de atâţia ani, faţă de imobilele aflate acum în construcţie. „Se fac reduceri de calitate în privinţa materialelor şi a mâinii de lucru. Uneori, cumpărătorii s-au trezit cu finisaje de proastă calitate şi alte lucruri făcute de mântuială. Cel puţin, locuinţele vechi le poţi vedea“, spune Victor Mihalache, directorul agenţiei imobiliare Apullum ’94. Preţul. În cazul locuinţelor vechi, se achită un tarif pe metru pătrat util, în timp ce la blocurile noi preţul este pe metru pătrat construit. De exemplu, dacă un apartament are o suprafaţă de 76 de metri pătraţi utili, noul proprietar va achita preţul a 100 de metri pătraţi care au fost construiţi. Creditul. Dacă s-a calificat pentru un credit, clientul a luat banii, a plătit şi s-a mutat în blocul vechi. Pentru că blocul nou nu este gata încă, cumpărătorul mai plăteşte chirie o perioadă - iar dacă, pentru a obţine avansul, a luat un credit pentru nevoi personale, va suporta şi chiria, şi creditul, asumându-şi însă riscul să rămână fără casă, în cazul în care până la finalizarea construcţiei îşi va pierde sau îşi va schimba jobul. Regulile băncilor prevăd acordarea banilor după efectuarea intabulării. Dacă, între timp, îşi schimbă serviciul, solicitantul ar putea să nu mai îndeplinească vechimea la locul de muncă, de minimum 6 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News