Exerciţiile regulate întârzie îmbătrânirea celulelor şi te protejează de boli de inimă, diabet sau cancer, arată un studiu al cercetătorilor de la King’s College London.
Cei care fac peste trei ore de sport pe săptămână se menţin mai tineri decât cei sedentari şi sunt mai puţin vulnerabili la boli, arată un studiu realizat pe 2.400 de gemeni. Anumite porţiuni din ADN, denumite telomeri, se scurtează mai repede la persoanele sedentare, ceea ce ar putea duce la îmbătrânirea celulelor, explică oamenii de ştiinţă de la King’s College London, citaţi de BBC News. O viaţă activă în schimb a fost asociată cu un risc scăzut de boli cardiovasculare, de diabet de tip 2 şi cancer, mai indică studiul publicat în publicaţia Archivers of International Medicine. Mişcarea te apără de stres
Studiul a analizat peste 2.400 de gemeni cărora li s-a luat o probă de ADN. În plus, participanţii au completat o serie de chestionare despre activitatea lor fizică. Odată cu vârsta, telomerii se scurtează, lăsând celulele mai expuse deteriorării şi distrugerii. Cercetătorii au examinat celulele albe din sânge şi au observat că telomerii şi-au pierdut 21 de părţi componente, denumite nucleotide, în fiecare an. Bărbaţii şi femeile care fac puţină mişcare aveau telomerii leucocitelor mai scurţi decât persoanele active.
Persoanele cele mai active, care făceau mişcare timp de 200 de minute pe săptămână aveau telomerii asemănători cu cei ai unor persoane inactive, cu zece ani mai tinere. „Relaţia dintre lungimea telomerilor şi nivelul activităţii fizice a rămas semnificativă după ce am luat în considerare indicele masei corporale, statutul de fumător şi gradul de activitate de la serviciu”, susţine Lynn Cherkas, coordonatorul studiului.
Potrivit cercetătorilor, sedentarii ar putea fi mai vulnerabili la deteriorarea celulelor cauzată de expunerea la oxigen şi inflamaţii. Şi stresul pare să aibă un impact asupra lungimii telomerilor. Studiile arată că aceia care fac sport regulat şi-ar putea reduce nivelul stresului. „Rezultatele noastre arată că adulţii care fac mişcare în mod regulat sunt biologic mai tineri decât sedentarii. Această concluzie poate da naştere unui mesaj deosebit de puternic prin care să spunem că exerciţiile regulate au un potenţial anti-îmbătrânire“, susţin cercetătorii.