ALO, SE AUDE? Tel Verde pentru consumator, pierdere de vreme.
Clienţii nemulţumiţi care doresc să sesiseze şi să reclame la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) faptul că le-au fost încă lcate drepturile nu se înhamă la o muncă foarte uşoară. Şi asta pentru că au la dispoziţie două posibilităţi pentru a face reclamaţie, una mai anevoioasă decât cealaltă. Prima, şi teoretic cea mai eficientă, este să sune la Tel Verde, telefonul consumatorului. După ce sună, omul va constata că persoana care răspunde îl redirecţionează către un alt număr de telefon, cel al Oficiilor de Protecţia Consumatorului (OPC) de care aparţine.
Cealaltă posibilitate este reclamaţia on-line, care poate fi completată pe siteul ANPC. Pentru a înregistra reclamaţia este nevoie de toate datele de identificare ale reclamantului, inclusiv codul numeric personal, precum şi documente doveditoare - actul de vânzare- cumpărare, eticheta produsului etc. - care trebuie scanate şi apoi ataşate.
„Este mai mult un număr de consultanţă“
Numărul de telefon cu accesare gratuită, Tel Verde, este 0800.080.999. Se presupune că aici poţi suna pentru a reclama o neregulă, o nedreptate, o încălcare a drepturilor din partea unui agent economic. În fapt, doamna care răspunde te întreabă scurt din ce judeţ suni şi te roagă să notezi numărul de telefon al OPC-ului din judeţul respectiv. Numărul este accesibil de dimineaţă, de la ora 9.00, până seara, la 19.00.
„Este mai mult un număr de consultanţă, în sensul că aici consumatorul este îndrumat către OPC şi i se explică de ce acte are nevoie pentru a dovedi încălcarea drepturilor sale“, spune Dan Vlaicu, preşedintele ANPC şi secretar de stat.
Non-stop doar 3 luni
Numărul a fost înfiinţat în ianuarie 2007 şi rostul lui era de dispecerat de urgenţă, care funcţiona 24 de ore din 24, spune Marian Zlotea, directorul de la acea vreme al ANPC. „Oamenii sunau la orice oră din zi şi din noapte, dispecerul prelua cazul şi apoi îl trimitea la oficiul judeţean. De aceea este un dispecer la nivel naţional, nu? Cum funcţionează acum nu îi văd rostul“, afirmă Zlotea. Fostul preşedinte ANPC spune că în cele trei luni cât serviciul a funcţionat în acest regim - din ianuarie până în aprilie 2007 - s-au înregistrat zeci de mii de reclamaţii. „Cele mai multe au fost fă- cute pe acel număr de telefon“, continuă el.
Actualul preşedinte, Dan Vlaicu, spune că s-a luat hotărârea trecerii la sistemul actual deoarece erau prea pu- ţine apeluri noaptea. „În plus, conform legii, o reclamaţie nu poate fi făcută telefonic. E nevoie de probare, cu acte scanate, precum bonul fiscal, contractul sau altele, după caz“, completează Vlaicu.
BIROCRAŢIE
Cine n-are scanner reclamă de pomană pe net
Reclamaţia on-line se poate completa pe site-ul ANPC, la www.anpcnet.ro. Pentru ca reclamaţia să fie luată în considerare, şi aici reclamantul trebuie să ataşeze documente justificative şi să completeze nenumărate câmpuri cu adresă, număr personal de telefon, cod numeric personal şi altele. Documentele justificative trebuie, aşadar, scanate şi apoi ataşate, o operaţiune care nu este la îndemâna oricui. „Foarte mulţi consumatori apelează la acest sistem. Ei primesc răspuns cu privire la caz în decurs de 30 de zile“, spune preşedintele ANPC. El afirmă că există totuşi şi cazuri excepţionale, când consumatorul nu trebuie să facă dovada reclamaţiei sale cu acte. „Pentru cei din mediul rural, care nu se pot deplasa în oraşe, la sediul OPC, facem o excepţie şi le înregistrăm totuşi reclamaţiile.“