PNL şi PD sunt în continuare aliate în Camera Deputaţilor
- Adam Popescu
- 30 ianuarie 2008, 08:23
PNL şi PD-L colaborează strâns la Camera Deputaţilor, în timp ce, la Senat, liberalii votează alături de PSD.
Foştii aliaţi liberali şi democrat-liberali au cel mai mare număr de voturi împreună, contra PSD, la Camera Deputaţilor, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice (IPP). Din datele studiului reiese că la Senat situaţia este exact inversă, liberalii votând în majoritatea cazurilor alături de PSD, contra PD. Voturi portocalii la Cameră
În perioada monitorizată de IPP, septembrie-decembrie 2007, la Camera Deputaţilor au avut loc un număr de 352 de voturi finale în plen, dintre care 147 au întrunit consensul parlamentarilor celor trei partide politice importante: PNL, PSD şi PD. Restul voturilor au presupus colaborări punctuale între partide. În 42,44% din situaţii, PNL şi PD au votat contra PSD. Comparativ, în sesiunea de primăvară, procentul de colaborare între liberali şi democraţi a fost mai mic - 33%.
Şi aceasta chiar în condiţiile în care, în prima parte a sesiunii de primăvară din februarie până în iunie, cele două partide erau la guvernare împreună. Alianţa PNLPSD împotriva PD a fost vizibilă în perioada septembrie-decembrie într-un procent de 21,95%, cu unul mai puţin decât în primăvară, 22,78%. În sesiunea de toamnă, PSD şi PD au făcut front comun împotriva liberalilor, în 15,61% din cazuri, iar în primăvară procentul a fost de 22,10%.
Dintre cele 268 de voturi din sesiunea de toamnă a Senatului, în 107 cazuri liberalii, social-democraţii şi democraţii au votat la fel. Monitorizarea alianţelor relevă că PNL a colaborat cel mai mult cu PSD împotriva PD: 41% în sesiunea de toamnă, după un vârf de 44, 23% în sesiunea de primăvară. PSD şi PD au făcut front comun împotriva PNL în 25,47% (toamna) şi 15,38% (primăvara), iar înţelegerile anti-PSD ale liberalilor şi democraţilor au fost o floare rară: 9,32% (toamna), 6,92% (primăvara). Mizele voturilor
Pe de altă parte, din studiu reiese că alianţa PSD-PNL are ceva mai multă greutate. Astfel, în domeniul justiţiei, deputaţii PNL şi PD au votat de multe ori asemănător, iar, la Senat, liberalii au votat de multe ori alături de social-democraţi. Totuşi, în studiu se subliniază că, de multe ori, Senatul a fost cameră decizională pentru legile din domeniul justiţiei. TOPUL CHIULANGIILOR „Vedetele“ TV nu mai au timp şi de parlament Potrivit studiului, Crin Antonescu, liderul deputaţilor PNL, apare cu zero prezenţe la votările din plen, în sesiunea septembrie-decembrie 2007. El nu mai votat din aprilie 2007. Următorii deputaţi cu prezenţa cea mai redusă la vot sunt Gabriel Oprea (PSD) - 2,39%, Dan Ioan Popescu (PC) - 3,69%, Alin Teodorescu - 4,99% şi Nicolae Bara (PD-L) - 5,86%.
Campionii absenţelor din Senat sunt Mircea Geoană (PSD) - 1,72% prezenţă, C.V. Tudor (PRM) - 3,45%, Vasile Blaga (PD-L) - 4,83% şi Marko Bela (UDMR) - 6,90%. De menţionat că, la Senat, apar cu multe absenţe senatorii PSD Octav Cozmâncă şi Teodor Filipescu, care însă au probleme de sănătate. „Parlamentarii cu o vizibilitate foarte mare în mass-media participă foarte rar la vot“, a concluzionat Doru Franţescu, coordonator programe IPP.