Parlamentarii mediatizaţi au o activitate deficitară în plen

Parlamentarii mediatizaţi au o activitate deficitară în plen

O bună parte dintre parlametarii care au fost aleşi în forul legislativ pentru a-i reprezenta pe români, preferă să facă politică în studiourile televiziunilor, lipsind cu desăvârşire de la lucrările parlamentului. La polul opus, se află parlamentarii care au avut o activitate prolifică în sesiunea trecută, dar care sunt aproape necunoscuţi opiniei publice.

Acestea sunt concluziile unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP) care a măsurat eficienţa parlamentarilor pe baza voturile din plen, a proiectelor de lege iniţiate, întrebări şi interpelări adresate membrilor guvernului sau loialitatea faţă de partidul care i-a trimis în forul legislativ.

Deputatul care stă cel mai bine la capitolul prezenţă este liberalul Gheorghe Gabor, care a ratat doar 8% din voturile din plen.

La polul opus, topul deputaţilor care au absentat cel mai mult de la voturi este condus tot de un liberal, Crin Antonescu. El nu a participat la nici un vot în întreaga sesiune parlamentară, septembrie – decembrie 2007. În aceeaşi situaţie sunt social-democratul Viorel Hrebenciuc şi liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian.

În ceea ce-i priveşte pe senatori, cea mai mare prezenţă a înregistrat-o independentul Mihai Ţâbuleac, iar cei mai mari chiulangii sunt social - democraţii Octav Cozmâncă şi Mircea Geoană, urmaţi de Corneliu Vadim Tudor, Vasile Blaga şi Marko Bela.

Iniţiativele lui Funar blochează procesul legislativ

În ceea ce priveşte numărul de proiecte de lege iniţiate, membrii PRM domină prima parte a clasamentelor. Astfel, deputaţii cu cele mai multe proiecte de lege semnate în întregul mandat sunt Mircia Giurgiu cu 143 de proiecte, urmat de peremistul Moisoiu Adrian.

La Senat, lider incontestabil este Gheorghe Funar cu nu mai puţin de 253 de proiecte de lege iniţiate, urmat de Valentin Dinescu şi Aurel Ardelean, toţi trei membri PRM.

"Relevanţa indicatorului iniţiative legislative depuse suferă din cauza numărului mare de proiecte depuse de membrii PRM, fapt ce nu depuţine ori a stârnit obiecţiile celorlalţi parlamentari care consideră că atitudinea PRM duce la blocajul procesului de legiferare", se arată în raportul IPP.

Liberalii şi maghiarii sunt cei mai loiali

În ceea ce priveşte disciplina de partid, partidele de guvernământ (PNL, UDMR) au sporit disciplina: membrii acestora au participat mai des la voturi si au fost mai loiali la vot partidelor lor, în sesiunea de toamnă faţă de cea de primăvară. De altfel, trei dintre liberali, Valeriu Boeriu, Dan Mihai Marian si Cătălin Micula nu au votat nici măcar o dată în afara liniei de partid, cel puţin în perioada monitorizată (1 septembrie – 20 decembrie 2007).

Pe de altă parte, în rândul parlamentarilor PD s-a observat pe parcursul ultimei sesiuni parlamentare o scădere a unităţii de grup, iar în rândul celor ai PC un absenteism la vot în crestere în sesiunea septembrie-decembrie 2007, în care nu l-au mai avut printre ei pe presedintele demisionar al PC, domnul Dan Voiculescu. Între conservatori, Sabin Cutas a fost atât cel mai prezent, cât si cel mai loial partidului.

Ne puteți urmări și pe Google News