Cåteva sute de localnici din cartierul P`curi, din Tårgu-Ocna, sunt nevoi]i s` traverseze din nou råul Trotu[ ntr-un fel de cu[c` tras` cu ajutorul unor scripe]i pentru a ajunge la serviciu sau la [coal`.
Asta pentru că, din cauza dezgheţului de la munte, râul s-a umflat şi de câteva zile a acoperit cele cinci tuburi care funcţionau pe post de pod după ce inundaţiile din 2005 au dărâmat vechiul pod peste Trotuş. Astfel, oamenii sunt nevoiţi să utilizeze din nou „gondola“ improvizată în 2005, când au legat un cablu de sălciile de pe cele două maluri şi au montat o cutie din fier, îmbrăcată în plasă, pe care o deplasează cu ajutorul unor scripeţi. De altfel, oamenii au fost nevoiţi să utilizeze acest mijloc de transport de fiecare dată când punţile improvizate au fost acoperite de apele umflate ale Trotuşului.
„Mai zilele trecute, apa a venit mai mare şi a trecut peste puntea improvizată. De când ne-a luat apa podul, ne-am specializat în mersul cu «telegondola» şi în exerciţiile de echilibristică, aşa că vom fi în stare, cât de curând, să mergem şi pe sârmă“, povesteşte cu amărăciune localnicul Ioan Bejenaru. În cartierul Păcuri locuiesc aproape 300 de suflete, inclusiv copiii care trebuie să meargă la şcoală pe malul celălalt al râului.
„Mi-e foarte frică, pentru că atunci când ajungi la mijlocul apei ai senzaţia că te ia apa cu tot, că te duci la vale după ea. M-au învăţat părinţii să mă uit în sus sau într-un punct fix de pe mal, să nu mi se facă rău. Am avut însă colegi cărora li s-a făcut rău la mijlocul drumului“, povesteşte o fetiţă.
Aşteaptă bani de la guvern
Pe de altă parte, autorităţile locale aşteaptă încă bani de la guvern pentru a construi un pod trainic peste Trotuş. „Am informat Prefectura şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău şi chiar şi pe prim-ministrul Tăriceanu. Dar suntem nevoiţi să ne aşteptăm rândul pe lista guvernului. Lucrarea noastră, în valoare de 33 de miliarde de lei vechi, ocupă poziţia 1.212 din cele peste 2.000 de proiecte depuse. În prezent s-a ajuns cu alocarea fondurilor la poziţia 1.124“, explică situaţia Ştefan Şilochi, primarul din Târgu-Ocna.
CAPRICIILE VREMII
Zeci de localităţi fără curent
Din cauza vântului puternic din ultimele zile, ieri după- amiază zeci de localităţi nu aveau încă energie electrică. Cele mai multe probleme se înregistrau în Transilvania, Banat şi Oltenia. În plus, pe Valea Jiului se circulă în condiţii de iarnă, iar multe drumuri judeţene au fost închise. În judeţul Gorj, din cauza viscolului puternic, a fost închis drumul DN 67C, către staţiunea Rânca. În Harghita se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile naţionale. (Mara Popescu)