Procurorul general al Parisului susţine că boardul SocGén a fost avertizat încă din 2007 de Bursa Eurex în legătură cu plasamentele lui Jèrôme Kerviel.
Pocurorul general al Parisului, Jean-Claude Marin, a declarat ieri că grupul Société Générale a fost avertizat, în noiembrie 2007, de către Bursa de contracte futures şi opţiuni Eurex, în legătură cu plasamentele făcute de traderul Jèrôme Kerviel, informează agenţia Reuters. Kerviel a recunoscut în faţa poliţiştilor că banca l-a chestionat în legătură cu acest lucru, însă a ascuns tranzacţiile de superiorii săi, folosindu-se de documente false.
El a adăugat că a făcut asta nu pentru a-i face rău băncii, ci pentru a-şi îmbunătăţi reputaţia, dorind să apară drept un trader excepţional. Mai mult, Kerviel a declarat că şi alţi traderi au încălcat regulamentele bancare cu alte ocazii. Oficialii băncii au contrazis spusele procurorului, afirmând că nu au ştiut despre tranzacţiile frauduloase până când Kerviel nu a fost întrebat despre acestea de către superiorii săi, în urmă cu zece zile.
Acţiunile Société Générale au scăzut abrupt ieri după declaraţia procurorului şi după ce corporaţia financiară Citigroup a apreciat că imaginea băncii franceze a fost „grav afectată“. În partea a doua a şedinţei de tranzacţionare de ieri la Bursa NYSE Euronext din Paris, titlurile băncii înregistrau o scădere de 5,1 procente, până la 70 de euro pe titlu. De la începutul anului, acţiunile SocGén s-au depreciat cu peste 29 de procente. De asemenea, Citigroup a anunţat că banca britanică HSBC ar putea încerca să preia SocGen în viitorul apropiat. A mizat pe mai mulţi bani decât valorează SocGén Jèrôme Kerviel a deschis poziţii pe contracte futures în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, înainte să fie descoperită frauda de 4,9 miliarde la Société Générale, informează BBC News. El avea poziţii deschise în valoare de 30 de miliarde de euro, pe indicele Eurostoxx al celor mai mari companii europene, de 18 miliarde de euro pe indicele german Dax şi de 2 miliarde pe cel britanic FTSE.
Suma pe care a mizat traderul este mai mare decât valoarea totală a băncii - circa 35 de miliarde de euro - şi decât deficitul bugetar anual al Franţei, potrivit publicaţiei „Financial Times“. Contractele features sunt contracte care îţi dau dreptul să cumperi sau să vinzi un anumit instrument financiar la o dată din viitor, la un preţ stabilit anterior. SUSPECT
Vânzări masive de acţiuni înainte de scandal Robert A. Day, director în cadrul SocGén, a vândut acţiuni ale băncii în valoare de 85,7 milioane de euro în data de 9 ianuarie, cu aproximativ două săptămâni înainte de dezvăluirea pierderilor masive ale băncii din frauda de 4,9 miliarde de euro. Membru în consiliul de administraţie al SocGén, Day a vândut aproape 900.000 de acţiuni la preţul de 95,27 euro pe titlu, potrivit datelor furnizate, ieri, de autoritatea franceză a pieţelor financiare, informează Mediafax, citând ediţia on-line a pubicaţiei franceze „Lepoint.fr.“.
În plus, două fundaţii apropiate acestuia, Robert A. Day Foundation şi Kelly Day Foundation, au vândut, în 10 ianuarie, acţiuni SocGén în valoare de 8,63 milioane de euro, respectiv 959.066 de euro. Mai mulţi acţionari ai băncii suspectează faptul că oameni-cheie din SocGén ştiau despre pierderile uriaşe pe care banca era pe punctul de a le raporta. Astfel ei au vândut acţiunile la un preţ bun. Un purtător de cuvânt al Société Générale a negat asta, susţinând că Day a vândut acţiunile cu mult timp înainte să aibă cunoştinţă de fraudă.