Clujeni păcăliţi cu apartamente-fantomă

Clujeni păcăliţi cu apartamente-fantomă

Mai multe persoane reclamă că au plătit avansuri pentru cumpărarea unor locuinţe într-un bloc virtual.

Trei clujeni au reclamat săptămâna trecută la Poliţia Cluj- Napoca că au plătit avansuri pentru cumpărarea unor apartamente într-un bloc care încă nu a fost construit. În acte, blocul cu zece etaje, situat pe strada Pasteur, nr. 10 din Cluj-Napoca, trebuia finalizat la 1 martie 2007. La faţa locului există în momentul de faţă doar o casă veche. Inspectorul Raluca Seucan de la IPJ Cluj a precizat că plângerile penale ale clujenilor privesc infracţiunea de înşelă ciune.

„La Poliţia Cluj-Napoca există un dosar penal cu cinci plângeri depuse de cei care se consideră înşelaţi în această poveste“, a spus inspectorul Seucan. Una dintre persoanele care se consideră înşelate este Magdalena Arie- şan, din Turda. „Am aflat dintr-un ziar de anunţuri de construcţia blocului. Am încheiat actele cu Sebastian Leontiuc şi am plătit un avans de 8.400 de euro.

În contract se arată clar că locuinţa se predă la data de 1 martie 2007, pe baza unui proces-verbal de predare-primire. Acelaşi contract mai prevede că dacă locuinţa nu este predată la timp, contractantul va plăti o penalizare de 0,05 la sută din preţul locuinţei pentru fiecare zi de întârziere“, a spus Arieşan. Promisiuni de returnare a banilor O altă clujeancă ce a plătit un avans de 7.500 de euro este din Turda şi nu vrea să-şi dezvăluie numele pentru că cei de la firma constructoare Europlan, reprezentată de Sebastian Leontiuc, i-au promis că îi vor da avansul înapoi. „Firma are sediul în Timişoara şi am depus o cerere de reziliere pentru a putea primi banii înapoi în două tranşe. Dar nu se ştie când“.

În cazul femeii, Sebastian Leontiuc s-a angajat să termine acelaşi bloc la data de 1 mai 2007. O a treia persoană care se consideră înşelată este Leontina P. „Am vrut să cumpăr un apartament cu două camere şi am dat avans de 12.400 de euro. În cazul meu, blocul trebuia să fie gata la 1 iunie 2007“, a spus femeia. Fără autorizaţie

În cele trei cazuri, Marius Sebastian Leontiuc s-a angajat să finalizeze acelaşi bloc de zece etaje, la trei termene diferite, toate trei expirate de luni bune şi fără ca muncitorii să înceapă lucrările. Reprezentanţii Primăriei Cluj- Napoca susţin că firma Europlan nu are autorizaţie de construcţie pentru ridicarea blocului pentru care a încasat sume în avans. „Europlan nu a obţinut autorizaţia de construcţie pentru că nu a depus documentele solicitate de Direcţia de Urbanism. În 2007, a schimbat destinaţia din bloc de locuinţe în centru ecumenic“, a spus Diana Mărginean, de la Primăria Cluj-Napoca.

Oficialul primăriei clujene a mai precizat că i-a informat pe toţi clujenii care au dorit să cumpere apartamente în blocul respectiv despre faptul că nu există nicio autorizaţie de construcţie. Natalia Imre, de la firma Europlan, a declarat că blocul nu a putut fi construit deoarece societatea a întâmpinat greutăţi în procesul de obţinere a autorizaţiei de construcţie.

„Grupul de firme Europlan Timi- şoara a informat toţi clienţii prin fişe de informare preliminare în legătură cu faptul că nu există autorizaţie de construcţie pentru imobilul în discuţie, clienţii încheind contracte în cunoştinţă de cauză“, se arată într-un punct de vedere trimis redacţiei. Maria Arieşan a declarat în replică că nu a semnat niciun act adiţional în care a fost informată de prelungirea termenului de predare. PRECEDENT Acuzat de înşelăciune În anul 2007, un alt aşa-zis investitor imobiliar, medicul stomatolog Mihai Potra, a fost arestat sub acuzaţia de înşelăciune. Acesta a fost acuzat că a folosit o autorizaţie de construire falsă pentru a încheia şapte antecontracte de vânzare cumpărare într-un bloc care nu a fost construit niciodată. Cei şapte clujeni i-au plătit lui Potra drept avans suma totală de 200.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News