Cel puţin 20.000 de manifestanţi vor umple astăzi străzile din Bochum, adunaţi într-un protest împotriva companiei Nokia şi a românilor. Patronii finlandezi ai celui mai mare producător mondial de telefoane mobile sunt acuzaţi de desfiinţarea a aproape 4.300 de locuri de muncă. Protestele faţă de decizia Nokia de a reloca fabrica din Germania în România vor atinge astăzi apogeul.
20.000 de oameni sunt aşteptaţi să mărşăluiască pe străzile oraşului din regiunea Nordrhein-Westfallen. Circa 4.300 de persoane de aici urmează să-şi piardă locul de muncă după ce finlandezii au anunţat sistarea producţiei în Bochum începând cu a doua jumătate a acestui an. Localnicii încep să dezvolte resentimente faţă de români. Demonstraţia începe în faţa fabricii Nokia la ora locală 11.55.
La eveniment sunt aşteptaţi angajaţi ai mai multor unităţi de producţie din zonă, cum ar fi cei de la fabrica Opel, care vor stopa producţia la ora 11.00 pentru a se alătura protestelor. Nici politicienii nu vor scăpa ocazia de a lua parte la marş - până acum şi-au anunţat prezenţa şeful partidului de stânga, Oskar Lafontaine, alături de reprezentantul ministrul regional al muncii, Karl-Josef Laumann (Partidul Creştin-Democrat).
În timp ce partidele se întrec în discursuri şi îndeamnă populaţia direct sau indirect să renunţe la telefoanele mobile Nokia, sentimentul de solidaritate a cuprins deja mare parte din populaţia ţării - pe adresa nrwspd.de/nonokia, deschisă de Partidul Social- Democrat, au protestat deja circa 12.000 de persoane, potrivit secretarului general al Landului, Michael Groschek.
Vânzările Nokia în Germania ar putea scădea cu 10-15% în urma deterioră rii imaginii celui mai mare producător mondial de telefoane mobile. Analiştii germani cred că deprecierea mărcii finlandeze va avea un impact financiar mai puternic decât câştigul de productivitate preconizat de companie la noua fabrică din România. CALCULE
Cea mai scumpă relocare Închiderea fabricii Nokia de la Bochum ar putea fi cea mai scumpă acţiune de acest fel efectuată vreodată în Germania. Cheltuielile, estimate la câteva sute de milioane de euro, ar putea fi cauzate de un plan social care va conţine, printre altele, acordarea unor indemnizaţii şi înfiinţarea unor societăţi care să creeze locuri de muncă.
Ministrul economiei din Nordrhein- Westfalen, Christa Thoben (CDU), a criticat dur decizia concernului, afirmând că este „scandalos“ felul în care compania îşi tratează angajaţii şi a dispus efectuarea unor verificări pentru a afla dacă Nokia a încălcat condiţiile de subvenţionare şi a angajat mai puţini oameni decât ar fi trebuit.
Potrivit oficialilor, compania ar fi trebuit să creeze 2.800 de locuri de muncă. Nokia a primit de la statul german subvenţii în valoare de 88 de milioane de euro, iar autorităţile se pregătesc acum să ceară înapoi jumătate din această sumă. CLUJ Oamenii din Jucu îşi fac planuri de viitor Comunitatea celor patru mii de oameni din Jucu, judeţul Cluj, aşteaptă cu nerăbdare deschiderea fabricii Nokia. De câteva zile, oamenii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă la Bochum, în Germania, unde se închide uzina Nokia, dar preferă să-şi facă planuri pentru ei. Primarul din Jucu, Dorel Pojar, spune că îi înţelege pe nemţii care vor rămâne fără slujbe: „Îmi pare rău că au rămas atâţia oameni pe drumuri. Şi la noi s-au închis sute de fabrici şi au fost drame, dar nu s-a întâmplat nimic. Viaţa trebuie să meargă înainte“, spune primarul care însă nu înţelege de ce politicienii germani pun la cale boicotarea produselor Nokia.
„Este un proverb la români cu răzbunarea care e arma ştim noi cui. Telefoanele Nokia sunt cele mai bune din lume. Trebuie să înţeleagă că, până la urmă, totul este o afacere. Când nu mai câştigi cât vrei, pleci. E valabil şi pentru firme, şi pentru angajaţii care, dacă nu le convine salariul, pot să plece unde câştigă mai mult“, a spus primarul Pojar. Se construiesc cartiere Primarul consideră că nu e cazul să-şi facă probleme pentru ceea ce va urma după plecarea finlandezilor.
Deocamdată, se bucură că a început construcţia unor blocuri şi a unui cartier de case în comună, ceea ce, speră el, îi va face pe localnici să rămână acasă. „Dacă Nokia stă aici cinci ani, îi treabă bună. Dacă stă zece ani, îi şi mai bine. Iar dacă or să plece, poate o să vină altă firmă şi mai mare în zonă. Asta este viaţa“, conchide el. Oricum, Dorel Pojar crede că este nepotrivit, în momentul de faţă, să se discute atât de mult pe tema „când va pleca Nokia de la Jucu“.
„Să aşteptăm să vină, să inaugureze producţia şi apoi o să ne facem calculele la buget. Încă nu ştim câţi angajaţi vor fi şi nici nu avem un calcul exact să vedem cât va intra la bugetul local. Le spun la cârcotaşi că, dacă fabrica Nokia se va închide cândva, românii nu se sperie de muncă. Să nu uite cei din Vest că de la noi au luat, după 1989, muncitorii calificaţi şi i-au dus în ţările lor, unde i-au plătit cu bani mai puţini decât pe cei de acolo“, spune Pojar. (Mihai Şoica)