Anul acesta, spun designerii, covoarele revin în modă. Se poartă cele din piele, mătase sau blană naturală, cu inserţii de metal şi cristale Swarovski.
Dacă anii trecuţi nu mai era la modă să ai covoare în casă, acum ele revin în actualitate. Se poartă în special cele mici, care să acopere doar o porţiune din încăpere.
„În trend sunt cele din blană naturală, care sunt preferate în special în sezonul rece, sau din mătase“, spune Adrian Mărgean, administratorul companiei de decoraţiuni interioare de lux, Mega Marrex, din Bucureşti. Specialiştii în domeniu spun că românii preferă covoarele de calitate, chiar dacă trebuie să scoată din buzunar foarte mulţi bani.
„Cele mai căutate sunt covoarele din lână sau din blană naturală. Sunt ideale pentru interioare moderne, minimaliste. Preţurile încep cam de la 90 de lei pe metru pătrat şi pot depăşi 600 de lei, în funcţie de materialele şi tehnica folosite în ţeserea covorului respectiv“, spune Florin Ghiţulete, directorul companiei producătoare de covoare StilCarpet din Sibiu.
Cerute sunt, spune Adrian Mărgean, şi covoarele foarte elegante, care au inserţii de cristale Swarovski. Preţul unui astfel de covor, cu dimensiuni de 1,7 x 2,4 metri, poate ajunge până la 1.800 de euro. De dimensiuni mici O noutate este dată de mărimea covoarelor. La modă sunt cele de dimensiuni mai mici. Florin Ghiţulete spune că, la fel ca şi în alte ţări europene, mărimea covoarelor s-a redus. „Dacă în urmă cu câţiva ani dimensiunile uzuale erau de 2,5 x 3,5 m sau 3,0 x 4,0 m şi chiar mai mari, acum majoritatea clienţilor solicită covoare de 1,7 x 2,4 m sau de 1,4 x 2,0 m“, spune Florin Ghiţulete, care oferă şi o explicaţie: „Mulţi au parchet sau gresie şi nu doresc acoperirea întregii zone cu covor. În plus, cele mici sunt mult mai uşor de strâns şi curăţat“.
Şi grosimea a fost uşor modificată - de exemplu, faţă de covoarele persane, a crescut de cel puţin două-trei ori. În privinţa formelor, se preferă cele dreptunghiulare sau pătrate. Specialiştii spun că se poartă covoarele într-o singură culoare sau cu inserţii de două-trei nuanţe. Însă foarte important este ca, la alegerea acestuia, să ţii cont de interiorul camerei unde va fi aşezat, de culorile mobilierului, pardoselii şi pereţilor.
„Cele mai dorite de cumpărători sunt cele gri, bej şi maro“, spune Adrian Mărgean. „De asemenea, albul şi negrul, combinate sau uni, precum şi diferite nuanţe de roşu şi portocaliu, ne sunt cerute frecvent. Şi mai nou, mov - de la lila deschis până la mov închis“, adaugă Florin Ghiţulete. Tinerii preferă covoarele viu colorate.
„Albastrul, rozul şi movul predomină în alegerea lor. Adulţii rămân la culori tomnatice“, spune Adrian Giurea, director de vânzări al companiei Pin Trade. Shaggy, cele mai râvnite
Patronii firmelor de specialitate spun că se poartă foarte mult ţesătura clasică. La mare căutare sunt modelele geometrice, precum şi covoarele shaggy (cele din fire buclate şi înalte), dar şi cele din materii prime naturale, ţesute manual. „Cele clasice, persane, deşi nu se mai poartă, rămân în preferinţele persoanelor de vârsta a treia“, mai spune Adrian Giurea. UNDE GĂSEŞTI
> Pala - Şoseaua Bucureşti-Urziceni, nr. 49, comuna Afumaţi, judeţul Ilfov. Tel: 021.491.32.68. E-mail: contact@pala.ro. Site: www.pala.ro > Mega Marrex - Centrul Home & Design Mall, bd. Ghencea, nr. 126-132, sector 6, Bucureşti. Tel: 021.413.29.38. E-mail: office@megamarrex.ro. Site: www.megamarrex.ro > StilCarpet - strada Ţesătorilor, nr. 33, Cisnădie, Sibiu. Tel: 0269.564.070. E-mail: office@stilcarpet.ro. Site: www.stilcarpet.ro > Pin Trade - Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 21, bl. 4, sc. B, ap. 34, sector 5, Bucureşti. Tel: 021.330.98.22. E-mail: office@pintrade.ro. Site: www.pintrade.ro. MOTIVE De ce să alegi un covor din lână? > Este nontoxic, nonalergic şi nu creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
> Umiditatea mărită a lânei reduce electricitatea statică şi riscul de electroşoc.
> Un alt factor benefic este forma de arc a fibrei, ce formează milioane de punguţe de aer care acţionează ca un izolant termic. În acest fel, temperatura din cameră se reglează, şi consumul termic este mai scăzut.
Sursa: www.megamarrex.ro