Medicul Vitalie Novac, de 54 de ani, s-a născut în Basarabia, dar a plecat de acolo din cauza regimului comunist, de nouă ani având grijă de sănătatea locuitorilor din comuna botoşăneană Hudeşti.
„Eu am venit în primul rând din motive politice. Şi financiar era foarte greu. Nu dădeau salariile câte trei luni, lăsau banii în bancă şi scoteau dobânzi. La fabricile care mai funcţionau se plăteau salariile în ouă, gemuri, haine, iar nouă ne dădeau seringi“, îşi aminteşte medicul care are şi cetăţenie română.
De perioada în care a profesat în Republica Moldova nu vrea să îşi aducă aminte, spunând că a fost foarte greu, deşi timp de cinci ani a lucrat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, ca medic ginecolog. Spune că i-a fost foarte greu să îşi găsească un serviciu în România, deoarece studiile făcute la Chişinău nu erau recunoscute. „Ori te dezici de cetăţenia română, ori eşti alungat“ A trebuit să susţină mai multe examene la Bucureşti, iar în 1999 a obţinut postul de medic de familie la Hudeşti, unde lucrează împreună cu soţia lui. Vitalie Novac spune că nu s-ar mai întoarce să profeze în Republica Moldova pentru că cei ce au cetăţenie română pot rămâne fără serviciu.
„Cumnatul meu are cetăţenie română şi este medic la maternitate. Pentru că a participat la alegeri pe lista unui partid de opoziţie, i-au spus că ori intră în partidul Comunist, ori îl elimină din maternitate. Acum este o lege şi, dacă ai cetăţenie română, în curs de şase luni ori te dezici de cetăţenia română, ori eşti alungat“, spune medicul basarabean. Atât sătenii din Hudeşti, cât şi autorităţile sunt mulţumiţi de activitatea soţilor Novac. Primarul Ioan Atomei spune că, până să vină ei în comună, medicii stăteau un an, maxim doi, după care îşi căutau post la oraş.
„La început am fost sceptic cu ei. Mă gândeam că sunt în tranziţie pe aici şi prima dată i-am întrebat dacă vor să rămână. Între timp şi-au construit casă aici“, spune edilul. În judeţul Botoşani profesează 25 de medici basarabeni, majoritatea în localităţile situate pe malul Prutului.