Medici amendaţi de poliţişti în "cazul David"

Medici amendaţi de poliţişti în "cazul David"

Medicii de la Centrul Medical Unirea (CMU) nu s-au prezentat nici azi, la sediul Poliţiei Capitalei, pentru a da declaraţii în cazul lui David Constantineanu, copilul în vârstă de trei ani care a murit, la sfârşitul lunii trecute, după ce a fost anesteziat pentru RMN, motiv pentru care au fost amendaţi.

Este a doua oară când medicii sunt chemaţi la audieri şi nu se prezintă. Azi a fost chemată la audieri şefa Laboratorului RMN de la CMU, Adina Chiriţă şi directorul executiv al CMU, Sergiu Neguţ. Nici unul nu s-a prezentat.

Primele solicitări pentru audieri au fost formulate de poliţiştii de la Secţia Omoruri din Poliţia Capitalei, miercuri, săptămâna trecuta. Până în prezent, în cazul copilului în vârstă de trei ani, care a murit la CMU, a fost audiat doar tatăl băiatului.

Alexandru Popescu, directorul de comunicare al CMU a precizat că citaţia a fost primită sâmbătă şi, în aceste condiţii, directorul executiv, Sergiu Neguţ şi şeful imagistică, doctor Adina Chiriţă nu au avut cum să-şi reorganizeze programul. "Nu putem amâna consultaţiile, nu putem bloca activitatea în centru, doar pentru a merge la Poliţie. Nu refuzam să colaboram, dar ar fi fost normal ca invitaţia să vina mai din timp. Sergiu Neguţ nu este medic, dar este o persoana indispensabilă pentru buna activitate în CMU", a precizat Alexandru Popescu.

5.000 de lei pentru că refuză să prezinte documente

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat că un alt medic, citat pentru audieri luni, a fost amendat cu 250 de lei pentru neprezentare. Cei doi angajaţi CMU vor fi citaţi din nou, refuzul atrăgând după sine aducerea cu mandat. În plus, directorul executiv al Centrului Medical Unirea a fost amendat de poliţişti cu 5.000 de lei, pentru că a refuzat să pună la dispoziţie datele medicilor implicaţi în cazul copilului de trei ani decedat în luna iunie. Popescu a precizat că Serviciul Omoruri a cerut o serie de date, dar CMU a refuzat să le ofere, pentru că "aveau caracter personal".

Defibrilatorul CMU nu a înregistrat niciun electroşoc

Oficiul tehnic pentru dispozitive medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, care a verificat cardurile de memorie ale defibrilatoarelor folosite în CMU în cazul copilului, au constatat că la primul aparat nu era înregistrat niciun electroşoc, iar la al doilea au fost trei.

"Nu ştim ce s-a întâmplat cu primul aparat. El funcţiona la parametri normali, totuşi nu a fost înregistrat pe cardul de memorie niciun electroşoc pentru defibrilare. În schimb, la al doilea aparat, care a fost de la Spitalul "Regina Maria" au fost înregistrate trei electroşocuri", a declarat directorul serviciului tehnic al MS, Lazăr Iordache.

Ajutor de la medicii din Austria

Ciprian Constantineanu, tatăl copilului decedat la Centrul Medical Unirea, va cere ajutorul unor medici din Austria, pe care îi va plăti personal şi care vor avea rolul de a verifica dacă medicaţia şi procedurile medicale la care a fost supus micuţul de 3 ani au fost corecte.

Astfel, oricare ar fi rezultatul verificărilor, medicii ar putea fi folosiţi ca martori, a declarat Ciprian Constantineanu, la ieşirea de la audierile care au avut loc săptămâbna trecută la Poliţia Capitalei. Constantineanu a mai spus că el consideră că vina pentru moartea copilului său o poartă angajaţii Centrul Medical Unirea, însă "nu e vinovat, neapărat, anestezistul care era de serviciu în ziua în care s-a produs decesul". CITIŢI ŞI: Medicii de la Centrul Medical Unirea au refuzat să meargă la audieri

Copil omorât de un lanţ al erorilor medicale | VIDEO

Ne puteți urmări și pe Google News