Turcia: ''Undă verde'' pentru americani

Turcia: ''Undă verde'' pentru americani

Autorităţile turceşti au dat "undă verde" americanilor de a utiliza baza aeriană de la Incirlik (sud) în scopul de a întreprinde lovituri aeriene în Siria împotriva combatanţilor Statului Islamic (SI), a indicat miercuri o sursă oficială turcă, citată de AFP.

Decretul guvernamental ''a fost semnat'' şi americanii pot acum să se folosească ''în orice moment'' de baza de la Incirlik în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste, a declarat pentru AFP o sursă a Ministerului turc de Externe, la câteva zile după aprobarea în principiu de către Ankara. 

Potrivit Agerpres, acordul era dorit foarte mult de către Washington, deoarece baza de la Incirlik ocupă o poziţie cheie pentru a apropia avioanele F-16 americane de ţintele lor jihadiste. În prezent, avioanele americane trebuie să decoleze de la baze mai îndepărtate, de exemplu din Iordania şi Kuweit. 

Turcia, ţară membră a NATO, a refuzat până în prezent să participe la operaţiuni ale coaliţiei împotriva Statului Islamic, de teamă că favorizează acţiunea kurzilor din Siria care luptă în teren împotriva jihadiştilor în apropiere de graniţa sa. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar atentatul survenit pe 20 iulie la Suruç (sud), soldat cu 32 de morţi şi atribuit Statului Islamic, a schimbat situaţia şi a constrâns Ankara la o turnură strategică.