CE a luat la ochi „Prima casă"

CE a luat la ochi „Prima casă"

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a admis ieri că autorităţile române au o problemă în comunicarea cu Bruxelles-ul, dar a criticat şi evaluările Comisiei UE.

„Am o nemulţumire în ceea ce priveşte viteza de reacţie, atât în legătură cu informările şi datele pe care autorităţile de la Bucureşti trebuie să le furnizeze la un moment dat (…), cât şi în legătură cu anumite decizii sau cu anumite evaluări care se fac la Bruxelles, pe baza unor informaţii parţiale”, a spus Diaconescu.

El a anunţat constituirea, la nivelul ministerului, a unui grup de lucru pentru o acţiune diplomatică intensă în relaţia cu Comisia şi cu preşedinţia suedeză a UE, pentru susţinerea proiectelor guvernamentale precum „Prima casă”, finanţările pentru reabilitarea termică a clădirilor, investiţiile în infrastructură. Totodată, Consiliul Concurenţei pregăteşte do cumen taţia informativă pentru Comisia Europeană, la solicitarea acesteia, referitoare la programul „Prima casă”.

Programul este în regulă

Premierul Emil Boc a declarat că programul „Prima casă” respectă toate normele UE privind acordarea garanţiilor de stat, după ce Comisia le-a solicitat autorităţi lor române mai multe informaţii. Guvernul a semnat convenţiilecadru pentru programul „Prima casă” cu 12 bănci. Miercuri au fost semnate cu BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Românească, CEC Bank şi ATE Bank.

Apoi, ieri, cu Raiffeisen, Unicredit, Emporiki, Millenium Bank, Intesa şi Volksbank, potrivit premierului.

Primul client a apărut şi la Banca Transilvania. Este din Cluj-Napoca, are 25 de ani şi a luat un credit de 35.500 euro. Suma contractată este de 15.500 de euro, pe o perioadă de 10 ani şi a venit cu un avans de 20.000 de euro, iar rata lunară este de 165 de euro. (A contribuit Adrian Cochino)

Ne puteți urmări și pe Google News