DEZBATERE EVZ: Cine ne scoate din criză, Guvernul sau Geoană?

DEZBATERE EVZ: Cine ne scoate din criză, Guvernul sau Geoană?

După aproximativ şase luni de la anunţarea primului plan de măsuri anticriză de către guvernul PDL-PSD, liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, a propus un alt set de măsuri, menit să scoată România din criză.

Evz.ro vă prezintă cele mai importante măsuri luate până acum de Executiv, dar principalele propuneri ale lui Geoană. Programul Prima Casă, introducerea tichetelor de vacanţă, continuarea programului de reabilitare termică, legea salarizării unice, aplicarea impozitării forfetare, majorarea primei de casare, prin programul Rabla, dar şi aplicarea impozitului forfetar retroactiv, sunt doar câteva dintre măsurile anticriză care au fost puse în practică de actualul guvern.

Capitalizarea CEC şi Eximbank precum şi nerespectarea promisiunii de neimpozitare a profitului reinvestit din trimestrul II 2009 reprezintă alte măsuri anticriză care nu au fost materializate, motiv de nemulţumire pentru patronate.

Amânarea cu şase luni a plăţii obligaţiilor fiscale restante în cazul firmelor care au fost afectate de criză financiară reprezintă o altă măsură adoptată recent de Executiv.

Totodată, şi statul s-a decis să îşi plătească datoriile, printre care rambursarea TVA-ului, în maximum 45 de zile.

De asemenea, adoptarea legii salarizării unice, parte a promisiunilor din campania electorală, parte a planului de măsuri anticriză, a atras nemulţumirea majorităţii salariaţilor statului. Proiecte din fonduri europene Măsura de reducere a birocraţiei pentru accesarea fondurilor europene, a făcut ca în câteva luni Guvernul Boc să se laude cu creşteri spectaculoase ale numărului de proiecte finanţate din fonduri europene.

Potrivit lui Boc, de la preluarea guvernării şi până la 30 iunie, numărul proiectelor aprobate a crescut de peste cinci ori, la 2.154, iar valoarea proiectelor a crescut de la 2,1 miliarde de euro, la 3,7 miliarde de euro.

Planul PSD-PC În timp ce patronatele şi sindicatele se luptă cu efectele crizei economice, clasa politică se poartă la guvernare, ca în opoziţie. Mircea Geoană a prezentat un plan de măsuri, separat de cel propus de Guvern.

Evz.ro vă prezintă câteva dintre cele mai importante măsuri propuse de acesta, care au îmbrăcat forma "Planului de acţiune, 24 de măsuri pentru ieşirea din criză- Propunerile Alianţei PSD + PC".

Construcţii

Prima măsură a planului de acţiune prezentat la începutul săptămânii, propune Crearea unui Fond Naţional de Locuinţe care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate, supuse regimului de închiriere, cu garanţii acordate prin Fondul de Garantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Măsura se vrea a fi un program complementar al Primei Case.

“Prin Fondul Naţional de Locuinţe este susţinut un important segment de populatie care nu are încă acces la creditare pentru a-şi cumpara locuinţe şi, în acelaşi timp, menţine şi stimulează înfiinţarea de noi locuri de muncă în industria de construcţii, unul dintre sectoarele economice cel mai greu lovite de criza economică “, se arată în documentul conceput de PSD-PC.

Agricultură

Planul mai prevede şi măsuri pentru agricultură, printre acestea numărându-se reabilitarea a 1,5 milioane de hectare, prin investiţii în sistemele de irigare.

Reducerea preţului la energie electrică pentru irigaţii, pe o perioadă determinată de maxim un an, prin alocarea de energie produsă în sistem hidro, este o altă măsură care menită să vină în sprijinul agricultorilor români.   Potrivit aceluiaşi document, PSD-PC mai propun înfiinţarea unei reţele de pieţe de gros pentru preluarea legumelor şi fructelor şi prelungirea cu doi ani a perioadei de tranziţie în ceea ce priveşte standardele de procesare pentru lapte crud şi carne.

De asemenea, pentru populaţie, o altă măsură importantă ar fi reducerea TVA pentru pâine, carne de pui neprelucrată şi lapte, ideea mai veche a conservatorilor

Rabla şi pentru firme

În cazul în care Planul PSD-PC ar fi aplicat, companiile ar putea să beneficieze de programul Rabla de la 1 septembrie.

De asemenea, acesta ar putea fi extins şi pentru tractoare şi utilaje agricole, începând de la 1 ianuarie 2010.

Statul se penalizează singur

Firmele ar putea scăpa de impozitul minim pe cifra de afaceri, şi asta pentru că  planul prevede eliminarea acestuia de la 1 septembrie 2009.

Totodată, statul ar urma să se penalizeze singur.

PSD-PC propun penalizarea Ministerului Finanţelor pentru depăşirea termenului legal de rambursare TVA şi pentru orice întârziere a plăţilor realizate de instituţiile statului către agenţii economici.

Facilităţi pentru angajatori

“Toti angajatorii care înfiinţează minimum 10 noi locuri de muncă pentru şomeri sau absolvenţi de şcoala vor primi o bonificatie de 50% la plata contribuţiilor sociale datorate statului în primul an şi de 25% pentru cel de-al doilea an”, se mai arată în acelaşi document.

 

Care dintre măsuri credeţi că ne vor scoate din criză, cele ale Guvernului sau cele ale lui Geoană?

Ne puteți urmări și pe Google News