Putin învinge teatral economia de piaţă

Putin învinge teatral economia de piaţă

Premierul Rusiei a convins conducerea unui supermarket să reducă preţurile la unele produse pe care le considera mult prea scumpe.

Conducerea unui supermarket din Moscova a promis, miercuri, că va reduce preţurile la unele produse, după ce premierul Vladimir Putin, venit într-o vizită, s-a arătat nemulţumit de adaosul comercial prea mare, potrivit AFP. Gestul teatral al premierului, relatat pe larg în presa de ieri, vine într-un moment în care Rusia este puternic afectată de criza economică, iar cei mai mulţi cetăţeni consideră creşterea alarmantă a preţurilor drept cea mai gravă problemă a ţării. Preţul corect al cărnii de porc Cascadoria mediatică s-a petrecut miercuri-seară, când Putin a întrerupt o reuniune pe tema comerţului cu amănuntul pentru o vizită la supermarketul rusesc Perekrestok, deţinut de X5 Retail Group. Principala nemulţumire a premierului a fost preţul la raft, prea mare faţă de cel la producător.

„De ce cârnaţii voştri costă 240 de ruble (7,5 dolari)? E normal?”, a întrebat premierul, fără să fie mişcat de protestele reprezentantului supermarketului, Yuri Kobaladze. „Pot să vă arăt care este adaosul dumneavoastră”, a continuat Putin, consultând o listă proprie de preţuri: „La acest tip de cârnaţi este de 52 la sută”. Jocul a continuat la raionul de carne de porc, unde preţurile erau iarăşi prea mari. „Acesta e de două ori mai scump. E normal? E foarte mult”, a spus Putin. „Mâine vom reduce preţurile”, a răspuns, resemnat, Kobaladze. Arta dramatică şi recesiunea Scena din supermarket vine la trei săptămâni după ce Putin l-a admonestat în faţa camerelor de luat vederi pe oligarhul Oleg Deripaska şi l-a obligat să plătească salariile restante ale câtorva mii de muncitori angajaţi la fabrica sa de ciment. Punerile în scenă, au subliniat comentatorii, au un scop precis. Premierul încearcă să demonstreze populaţiei că face eforturi pentru combaterea crizei economice, care a afectat ţara şi veniturile cetăţenilor.

Misiunea sa în reducerea costurilor de trai este cu atât mai importantăcu câtmajoritateapopulaţiei, potrivit unui sondaj citat de „Moscow Times”, crede că cea mai mare problemă a ţării o reprezintă creşterea preţurilor. Problema preţurilor a fost abordată inclusiv de preşedintele Dmitri Medvedev. Într-un interviu televizat, duminică, el a lăudat produsele „made in Rusia” şi a avertizat asupra intermediarilor, „uneori legali, uneori criminali”, care „cresc serios preţurile” la mâncare.

Menţinerea unor preţuri scăzute la mâncare este şi una dintre ţintele planului anticriză aprobat recent de Vladimir Putin. Planul vizează totodată susţinerea cetăţenilor grav afectaţi de criză, încurajarea consumului domestic şi întărirea sistemului financiar.

SONDAJ Ruşii îşi pierd încrederea în guvernul de la Moscova

O treime din populaţia Rusiei (32 la sută) crede că guvernul este incapabil să îmbunătăţească situaţia ţării, potrivit unui sondaj Levada Center, realizat la sfârşitul lui mai. Doar 29 la sută mai au încredere în guvern, în scădere cu 8 procente faţă de luna mai a lui 2008. Nemulţumirea cetăţenilor nu se răsfrânge însă şi asupra liderilor. Rata de încredere a preşedintelui Medvedev a crescut cu 4 procente, la 72 la sută, faţă de luna aprilie, iar cea a premierului Vladimir Putin a crescut cu 2 procente, la 78 la sută.

Situaţia economică a ţării lovite de criză este foarte dificilă, potrivit datelor statistice. Economia a scăzut cu 9,5 la sută în primul trimestru, scăderea estimată la sfârşitul anului fiind de 8 la sută, iar şomajul ajunsese în aprilie la 10,2 la sută, cea mai mare rată din ultimii opt ani, potrivit Bloomberg. Prin urmare, 54 la sută dintre ruşi apreciază, potrivit sondajului Levada, că scăderea veniturilor şi creşterea inflaţiei sunt principalele probleme ale populaţiei, pe care guvernul de la Moscova nu reuşeşte să le rezolve.

Ne puteți urmări și pe Google News