Douăsprezece echipe din România, Ungaria şi Germania au participat ieri la prima ediţie a Festivalului internaţional de gătit în aer liber, desfăşurat în comuna Turia, din judeţul Covasna.
Organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), festivalul a avut trei categorii de concurs: gătit la ceaun, la grătar şi patiseriepanificaţie. Fiecare echipă se putea înscrie la oricare categorie. Pompieri, bucătari şi pensionari
La festival au participat, din partea ţării noastre, echipa pensionarilor din Turia şi cea a Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor din România. Ungaria a fost reprezentată de echipa pompieririlor din localitatea Pilisvorosvar, iar Germania de echipa Herbarnseebach- Chemnitz, fiecare cu propria experineţă şi reţetă.
Concurenţii au gătit de la gulaş tradiţional secuiesc şi unguresc, tocană din carne de iepure şi de mistreţ şi până la ciorbă de peşte. La categoria grătar, „vedete” au fost berbecul la proţap, dar şi „cârţita” nemţească - o ruladă din şuncă prăjită pe grătar. Dintre preparatele de patiserie nu a lipsit kurtoskalacs-ul şi „minciunelele de Micfalău”, un produs preparat după o reţetă veche de 200 de ani şi înregistrată la OSIM. Bulz de 40 de metri După degustatea tuturor felurilor de mâncare, localnicii au preparat o mamaligă cu brânză de 40 de metri, asta pentru a nu „uita” de tradiţia locală a bulzului. Anul trecut, Turia a intrat în Cartea Recordurilor, cu un bulz lung de 153 de metri. Primarul comunei, Daragus Attila, ne-a declarat că festivalul va continua şi în anii ur mători, în ideea promovării co munei inclusiv prin gastronomie.