Gunoaiele lăsate de turişti în Parâng au luat-o la vale

Gunoaiele lăsate de turişti în Parâng au luat-o la vale

Peste 700 de saci cu gunoaie şi mormane de table şi materiale de construcţii au fost adunate de copii în masivul Parâng. Acţiunea de ecologizare este una dintre cele mai ample de până acum şi a fost organizată de reprezentanţii SC Piatra SA, firmă care administrează domeniul schiabil din Parâng.

Aproape 300 de elevi de la mai multe şcoli generale din Valea Jiului au decis să renunţe la o zi de joacă din vacanţă şi să cureţe muntele de gunoaie şi deşeuri. Ei spun că vor astfel să atragă atenţia asupra păstrării curăţeniei muntelui şi să-i sensibilizeze pe turişti să nu lase după ei mizerie.

„Facem un pic de curăţenie, dar mai important ar fi ca oamenii care ne văd acum să înţeleagă că nu este bine să-şi arunce sticlele de plastic sau pachetele de hârtie în pădure”, spune Maria.

"Să respecte muntele!"

Împărţiţi pe grupe, copiii, însoţiţi de câte un salvamontist sau un jandarm, au făcut curăţenie pe o suprafaţă de circa patru kilometri în zonele cele mai intens circulate din masivul Parâng. Ei au adunat gunoaiele rămase încă de iarna trecută pe versanţi, dar şi bucăţi de materiale de construcţii.

„Această amplă acţiune are scopul de a îmbunătăţi condiţiile din munte, de a atrage cât mai mulţi turişti la munte, dar şi de a-i sensibiliza ca atunci când vin să-şi petreacă timpul în munţi să respecte muntele. Din păcate vin foarte mulţi la munte şi tratează natura cu puţin respect, dar mai grav este că sunt persoane care au case de vacanţă şi care îşi aruncă tot gunoiul în pădurea din spatele casei”, declară Adrian Rus, unul dintre iniţiatorii acţiunii de ecologizare.

N-au ajuns 700 de saci

Potrivit iniţiatorilor, acţiunea şi-a atins obiectivul, însă, din păcate, nu s-a reuşit curăţarea muntelui decât într-o mică proporţie. „Am avut 300 de saci de nailon şi 400 de saci de rafie şi nu ne-au ajuns. În câteva ore am reuşit să ajutăm natura, scăpând-o de gunoaie”, spune Monica Ciurea administratorul SC Piatra.

Elevilor li s-au alăturat şi iubitorii muntelui, iar turiştii aflaţi la munte au rămas surprinşi când au văzut ce se întâmplă. „Este un lucru demn de apreciat ceea ce fac aceşti tineri. Ar trebui să-i vadă toţi cei care vin la munte şi lasă în urma lor mizerie, poate aşa s-ar gândi de două ori înainte să arunce ceva pe jos. Nu pot decât să-i felicit pe cei care participă la această acţiune”, declară Mircea din Craiova. Pentru a încărca tot gunoiul a fost nevoie de două autospeciale.

La finalul acţiunii de ecologizare, organizatorii le-au împărţit elevilor diplome, iar, ca mulţumire, le-au făcut cinste cu o porţie de mâncare preparată la ceaun. 

Construcţiile din tablă, demolate

Toate construcţiile din tablă amplasate în zona turistică din Parâng urmează să fie demolate şi coborâte din munte în perioada imediat următoare.

O comisie din cadrul serviciului de urbanism a Primăriei Petroşani s-a aflat în zona turistică pentru a face inventarierea tuturor coteţelor şi vagoanelor de tablă care urmează să fie demolate, astfel încât zona turistică să arate ca una de interes turistic naţional. “Vrem să facem curăţenie, iar toate containerele metalice vor fi demolate şi coborâte din munte. Toate acestea sunt amplasate aici fără nici un aviz şi nu fac altceva decât să strice aspectul”, spune Adrian Rus.

CITIŢI ŞI: Căldarea cu perle, vărsată la 2.000 de metri Obiective turistice în Parâng

Trasee turistice în Parâng

Cum ajungi la Rânca

Cazare la Rânca şi Obârşia Lotrului

 

Ne puteți urmări și pe Google News