SĂNĂTATE: Laserul ia locul bisturiului în estetică | VIDEO
- Adam Popescu
- 19 iunie 2009, 00:40
Intervenţiile clasice de chirurgie estetică sunt tot mai rar solicitate şi înlocuite cu lasere ultramoderne şi tratamente injectabile.
Riduri corectate cu lasere de ultimă generaţie, chelia tratată cu celule stem şi nasuri modelate „ca la carte” de doi maeştri în chirugie estetică sunt doar câteva dintre atracţiile Congresului Internaţional al Societăţii Române de Chirugie Estetică, desfăşurat la Bucureşti, între 18-20 iunie. Pe durata congresului vor avea loc operaţii live, în premieră, care vor putea fi urmărite de medici plasticieni din întreaga ţară.
Sunt preferate tehnicile minim invazive
Chirurgii plasticieni au început să dea bisturiul pe laser, ultimul fiind mai pe placul pacienţilor „fiţoşi”, care vor ope raţii estetice rapide şi eficiente. „Avem de-a face cu oameni care nu au timp să se recupereze acasă, după lungi intervenţii. Pacienţii preferă tratamentele minim invazive, chiar dacă pot fi necesare două-trei şedinţe”, a explicat Dana Jianu, chirurg plastician şi preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Estetică.
Chirurgii spun că sunt la modă laserele mai puţin agresive, cu principii moderne de acţiune, care nu „ard” atât de mult şi au un efect deosebit de stimulare a colagenului. Medicii afirmă că nu există riscul declanşării unor cancere din cauza laserului.
„Au fost pacienţi urmăriţi timp de 20 de ani şi nu s-a constatat apariţia unor cancere”, a argu men tat Dana Jianu. Laserele trebuie însă utilizate cu grijă, la parametrii care nu prezintă riscuri. Tratamentele injectabile, care estompează ridurile, au câştigat şi ele teren în întreaga lume, fiind şi mult mai ieftine decât cele cu laser. Injecţiile costă între 300 şi 600 de euro şi sunt tot mai pe placul româncelor cu bani. „Este vorba despre tratamente de întinerire cu substanţe injectabile, cum sunt acidul hialuronic şi acidul polilactic”, a completat medicul.
Calviţia, tratată cu celule stem
Tot la modă sunt şi tratamentele cu celule stem, recoltate din ţesuturile grase. Acestea „rezolvă” calviţia, dar, deocamdată sunt utilizate mai mult în Asia. „Înlocuiesc implantul de păr, nu sunt foarte agresive, iar rezultatele se văd în câteva zile”, a precizat Dana Jianu.
MAI PUŢINE FIŢE
Şi acest segment de lux a început să fie afectat
Recesiunea şi-a spus cuvântul şi în domeniul chirurgiei estetice, întrucât medicii esteticieni observă o scădere a numărului de pacienţi comparativ cu începutul anului. „Şi acest segment de lux a început să fie afectat. Dacă în februarie, martie şi aprilie am avut mulţi clienţi, acum tot mai puţini oameni ne trec pragul”, a afirmat chirurgul plastician Dana Jianu.
Cele mai solicitate sunt tratamentele injectabile de corectare a ridurilor. Medicii specialişti în chirurgie estetică spun că într-o lună se ocupă şi de 100 de astfel de cazuri. Efectele acestor tratamente durează câţiva ani, apoi fiind necesară repetarea tratamentelor. „Oamenii vor să oprească ceasul biologic. Noi nu putem face asta, dar de cele mai multe ori reuşim să îl mai dăm puţin înapoi”, a sugerat medicul plastician Dana Jianu, organizatorul congresului de anul acesta, aflat la cea de-a IX-a ediţie.