Exigenţe exagerate la Liceul de Artă din Braşov

Exigenţe exagerate la Liceul de Artă din Braşov

„Am înţeles că a dat în jur de 200 de nota 2 pe tot liceul“, spun părinţii, şi asta doar într-un interval de un an şcolar.

Câţiva părinţi ai copiilor din clasa a XII-a a Liceului de Artă „Hans Mattis Teutsch” o acuză pe profesoara de istoria artei, Georgiana Rusuleţ, că pune în pericol viitorul copiilor lor, fiind prea „darnică“ la împărţit nota 2.

Copii au fost lăsaţi corigenţi şi chiar dacă şi-au luat atestatele cu note mari  - 9 şi chiar 9.50, în condiţiile în care cea mai mică medie a celor patru examene a fost 8.00  - ei erau gata să rateze intrarea în bacalaureat şi să rateze prima sesiune de admitere la facultate.

Abia vineri, o comisie de specialitate din afara liceului, convocată de directorul Adrian Timar, le-a acordat celor cinci elevi note de 9  şi 10, reuşind, se pare, să le permită intrarea în examenul de bacalaureat. Ploaie de nota 2

„Am înţeles că a dat în jur de 200 de nota 2 pe tot liceul“, spun părinţii, şi asta doar în acest an şcolar, de cînd domana Rusuleţ este profesoară de istoria artei la Liceul „Hans Mattis Teutsch”.

Primele ameninţări cu nota 2 şi chiar materializarea lor în catalog s-a ivit din primele zile de şcoală cu noul profesor. Elevii în cauză, părinţii lor, dar şi elevi care au reuşit să „scoată media“ la Istoria Artei spun că profesoara punea nota 2 pentru întîrzieri de  zece minute, nota 2 dacă elevii nu răspundeau la toate întrebările puse de profesoară, unele chiar din alte domenii decît istoria artei, nota doi pentru absenţe, nota 2 chiar şi dacă refuzau să participe la concursuri şcolare.

În plus, mulţi elevi au declarat că profesoara nu le explică măcar baremul de corectare, care le sînt greşelile şi chiar nu le arată lucrările corectate. Părinţii mai spun că au încercat să aibă o discuţie şi cu directorul liceului, Adrian Timar, despre situaţia în care au ajuns copiii lor, însă au fost întîmpinaţi de „un om nervos şi sarcastic“, care a început să îi ameninţe.

Chiar şi diriginta clasei ar fi fost, potrivit declaraţiei părinţilor şi elevilor din clasa a XII-a, „dată afară din biroul directorului şi ameninţată în faţa părinţilor cu desfacerea contractului de muncă pentru că i-ar fi explicat profesoarei în cauză cum se pune o notă, cum se face media şi cum trebuie să se comporte cu elevii“. Profesoara Georgiana Rusuleţ nu a putut fi contactată.

Directorul liceului, Adrian Timar, a declarat  că aceasta nu doreşte să stea de vorbă cu presa. În locul ei a vorbit însă directorul, care spune că „pofesoara de Istoria Artelor este foarte competentă, este absolventă de liceu de arte plastice, a terminat două facultăţi şi este specialistă în materie“ şi că „ în acest moment dumneaei este cel mai bun specialist autentificat, prin documente, în această materie, din Liceul de Artă, după 1990“.

Directorul acuză în egală măsură părinţii, pentru presiunile pe care le-au făcut pentru ca elevii nemerituoşi să treacă clasa, şi pe elevii „care nu învaţă“. „Faptul că am fost acuzat că profesorii dau note aiurea, că noi sîntem de vină pentru treaba aceasta şi că elevii nu au nicio vină, eu nu sînt de acord cu aşa ceva. Mi-am dat demisia din funcţia de director şi, mă gîndesc, dacă şi din învăţămînt. În acest învăţămînt de tip comunist nu am ce căuta. Primul pas l-am făcut, şi din 10 iulie eu nu mai sînt director. Asemenea presiuni făcute de părinţi nu dovedesc decît corupţia din sistemul de învăţămînt“, a declarat directorul. Anchetă din partea inspectoratului

Inspectorul Şcolar general, Dorin Agache, nu se poate pronunţa în legătură cu comportamentul profesoarei de Istoria Artei, însă spune că, în nici un caz nu se pune problema de fi dată afară din şcoală, aşa cum au sugerat o parte dintre părinţi. „Nu mă pot pronunţa anticipat în această chestiune. Noi respectăm o anumită procedură. În baza memoriului înaintat de părinţi, şi respectînd o încadrare în timp a soluţionării, am desemnat un inspector care să meargă la liceu şi în urma unei analize de şapte zile, să dea un răspuns“, a declarat inspectorul şcolar general.„Cred că de fapt, totul ţine în acest caz de o problemă de comunicare“, a mai spus Agache.  

Nota 4 la purtare, pentru ,,o bătaie“ pusă pe youtube

Potrivit Inspectorului Şcolar general, la Liceul de Artă mai există şi o altă problemă legată de scăderea notei la purtare pentru cel puţin un elev de clasa a noua. „I s-a propus nota 4 de către consilul profesorilor clasei, iar administraţia a validat nota. Aşteptăm să vedem dacă părinţii contestă această notă şi apoi vom vedea şi motivaţia consiliului profesoral, dar şi argumentele părinţilor şi ale elevului“.

Elevul în cauză, împreună cu alţi copii, s-au filmat cu telefonul mobil simulând o bătaie, fapt interzis de regulamentul de ordine interioară. Nota, totuşi, nu afectează promovabilitatea acestora, în condiţiile în care au  media anuală la purtare peste 6. Filmuleţul  a fost postat pe youtube.

Şi acest caz va fi cercetat de către un inspector şcolar, în condiţiile în care în alte licee s-au mai înregistrat cazuri asemănătoare, însă scăderea notei la purtare nu a fost atît de drastică.

Ne puteți urmări și pe Google News