Iranienii au ţinut ieri Vestul cu sufletul la gură

Iranienii au ţinut ieri Vestul cu sufletul la gură

Electoratul s-a mobilizat pentru alegerea viitorului preşedinte. Ochii comunităţii internaţionale stau aţintiţi asupra Teheranului.

Iranienii s-au prezentat ieri la urne în număr foarte mare pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, un scrutin atent monitorizat de comunitatea internaţională care speră într-o schimbare la conducerea republicii islamice. „Participarea electoratului este fără precedent”, a declarat Kamran Daneshjou, un oficial din Ministerul iranian de Interne, care supraveghează procesul electoral.

Numeroase cozi s-au format la secţiile de votare din Teheran şi din alte oraşe ale ţării, autorităţile anticipând o rată de participare de circa 70 la sută, relatează Reuters. Televiziunea de stat a anunţat ieri că votul va fi, în consecinţă, extins cu două ore.   O prezenţă ridicată la urne ar putea sugera o mobilizare a alegătorilor pro-reformişti, susţinătorii conservatorului moderat Mir-Hossein Mousavi, care s-au abţinut de la vot în urmă cu patru ani, permiţându-i lui Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele în exerciţiu, să câştige detaşat alegerile. Alţi doi candidaţi, reformistul Mehdi Karoubi şi conservatorul Mohsen Rezai, sunt înscrişi în cursa electorală. Şicane electorale   O victorie a lui Mousavi, principalul contracandidat al actualului şef de stat, ar putea duce la detensionarea relaţiilor cu Occidentul, preocupat de ambiţiile nucleare ale Teheranului.

Candidatul reformist a acuzat ieri autorităţile că nu au permis accesul observatorilor săi în unele secţii de votare şi că au blocat serviciul de mesagerie telefonică, folosit intens de susţinătorii săi, în majoritate tineri. El a avertizat, de asemenea, că membri ai Gardienilor Revoluţiei Islamice, armata ideologică a regimului de la Teheran, şi ai miliţiei islamice Bassidj s-ar putea implica în procesul electoral, fără a oferi detalii.

Sadegh Kharazi, un aliat al lui Mousavi, a declarat că, potrivit unor sondaje efectuate de tabăra reformistă, fostul premier este creditat cu 58%-60% din voturi. Consilierii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad au calificat astfel de pronosticuri drept „un război psihologic”, subliniind că rezultatul final este greu de prezis. Turul doi, ipoteză probabilă   Rezultatele oficiale urmează să fie date publicităţii la 24 de ore după închiderea urnelor. Un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 19 iunie, dacă nici unul dintre candidaţi nu obţine 50 la sută plus unu din voturi.

O astfel de ipoteză pare însă foarte probabilă, potrivit unor sondaje realizate de două institute americane care îl creditează pe preşedintele iranian în exerciţiu cu şanse duble în faţa contracandidatului reformist.

Campania electorală, desfăşurată timp de trei săptămâni, a fost dominată de polemici pe teme economice.

Ne puteți urmări și pe Google News