Portretul alegătorului-vârstnic, bărbat, fără studii

Portretul alegătorului-vârstnic, bărbat, fără studii

Vârstnicii, persoanele cu un nivel de educaţie scăzut şi bărbaţii au fost cei mai interesaţi să îşi aleagă europarlamentarii, după cum arată datele furnizate de INSOMAR, la comanda Realităţii TV.

Ca de obicei, tinerii, cei cu studii superioare şi femeile se află la coada clasamentului. De altfel, experienţa celorlalte alegeri arată că tinerii şi orăşenii se mobilizează mai curând în ultimele ore ale scrutinului.

Potrivit INSOMAR, dintre cei care au mers la vot, până la ora 13.00, 33% sunt persoane cu vârsta curpinsă între 50 şi 64 de ani, situându-se pe primul loc. Dintre cei care au votat, doar 18% sunt tineri între 18 şi 34 de ani, 23% au vârste între 35 şi 49 de ani, iar pensionarii de peste 65 de ani au mers la urne în proporţie de 26%.

Cât priveşte gradul de educaţie al votanţilor de până la ora 13.00, în top se află, ca de obicei, persoanele care au cel mult 10 clase, respectiv 49%. Cei care au diploma de bacalaureat ocupă locul secund cu 32%, iar cetăţenii cu studii superioare se află pe ultimul loc cu o prezenţă slabă de doar 19% din totalul românilor care şi-au exercitat acest drept.

Bărbaţii conduc şi ei în topul participării la urne cu 58% din totalul alegătorilor care au votat, în timp ce femeile reprezintă 42%.

La nivel naţional, din cei 10,24% dintre românii care au mers la urne, 12% provin din mediul rural şi 8% din mediul urban.

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII PE www.evz.ro/europarlamentare

Ne puteți urmări și pe Google News