CINEMA: Revenirea la viaţă

CINEMA: Revenirea la viaţă

„Te iubesc mult”, filmul tulburător care i-a adus actriţei Kristin Scott Thomas Premiul Festivalului Filmului European şi o nominalizare la Globul de Aur, vine pe marile ecrane din România.

Cu un palmares bogat de premii, printre care un premiu la Festivalul Filmului European, două nominalizări la Globul de Aur (pentru Cel mai bun film străin şi Cea mai bună actriţă) şi un BAFTA (Cel mai bun film în altă limbă decât engleza), „Te iubesc mult” atrage atenţia cinefililor.

15 ani de închisoare

Debutul regizoral al romancierului Philippe Claudel, cu Kristin Scott Thomas excepţională în rolul principal, spune povestea unei femei care a petrecut 15 ani în închisoare. Motivul pentru care Juliette a fost condamnată: uci derea propriului fiu.

La prima vedere, nu e de mirare că familia a refuzat orice contact în timpul pe care femeia l-a petrecut după gratii. Va mai reuşi Juliette să trăiască printre oameni, privată de sprijinul familiei? O rază de speranţă se iveşte când sora mai mică, Lea (Elsa Zyl berstein), se hotărăşte să o găz duiască şi să o ajute să se reintegreze social.

Despre crimă şi pedeapsă

Filmul aduce în discuţie întrebări existenţiale precum „Cât de departe trebuie să meargă dragostea dintre membrii unei familii?” sau „Ce înseamnă iubirea adevărată?”.

Reîntâlnirea dintre cele două surori, Juliette şi Lea, este un pretext pentru a vorbi despre suferinţă, păcate şi iertare, despre crimă şi pedeapsă şi, mai ales, despre uşurinţa cu care noi, ceilalţi, dăm verdicte.

Tensiunea filmului provine din faptul că fiecare personaj este mai mult sau mai puţin alienat, măcinat de propriii săi demoni interiori. Regizorul, Philippe Claudel, care este şi scenaristul filmului, ştie să dezvăluie celor din sala de cinema drama interioară a personajelor.

Chiar dacă a fost eliberată din închisoarea fizică, protagonista filmului nu reuşeşte să evadeze din carcera minţii şi a amintirilor. Juliette refuză iubirea şi afecţiunea celorlalţi, considerând că nu-şi va ispăşi niciodată crima, gest care, până în final, îşi va găsi şi justificarea dramatică. Şi, poate, iertarea.

Juliette (Kristin Scott Thomas), trezită la viaţă de Michael (Laurent Grévil)

Un rol excepţional, pe măsura talentului

După „Pacientul englez”, Kristin Scott Thomas are în sfârşit parte de un rol pe măsura talentului său. Cu un chip atât de expresiv, misterios şi enigmatic, care comunică atât de multe stări fără a se folosi de cuvinte, actriţa este o alegere extremde reuşită în rolul Juliettei, femeia sfâşiată de amintiri dureroase, incapabilă să se mai bucure de prezent.

Unii critici sunt de părere că ar fi cel mai bun rol de până acum al actriţei. Dacă va reuşi să câştige Globul de Aur, pentru care este nominalizată, va fi un trofeu pe deplin meritat. Pelicula candidează, anul acesta, şi la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin. Deşi filmul lui Claudel a fost bine primit de criticii de peste ocean, totuşi el nu a fost luat în calcul şi la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Lansarea peliculei în cinematografele din România este programată pentru vineri, 5 iunie.

Juliette (Kristin Scott Thomas, stânga) şi-a găsit o nouă familie

Ne puteți urmări și pe Google News