Prima româncă ajunsă, după 12 ani, în „sferturi” la Roland Garros se teme mai tare de Bacalaureatul la română decât de adversare.
Sorana Cîrstea a devenit revelaţia turneului feminin de tenis de la Roland Garros după ce a învins- o, luni seară, pe sârboaica Jelena Jankovici (numărul cinci mondial), scor 3-6, 6-0,9-7, şi a pătruns astfel în sferturile de finală. Adolescenta din Târgovişte (numărul 41 mondial) are, aparent, un meci mai uşor azi, în „sferturi”, cu australianca Samantha Stosur, numărul 32 în clasamentul WTA. Pentru parcursul de până acum, Cîrstea (19 ani) va încasa un cec în valoare de 132.500 euro şi 360 puncte WTA.
România n-a mai cunoscut o asemenea performanţă la feminin din 1997, când Ruxandra Dragomir s-a oprit în „sferturi” la Roland Garros, iar Irina Spârlea - în semifinale la US Open.
Dacă va trece şi de Samantha Stosur, Cîrstea ar urma să o întâlnească în penultimul act al competiţiei de la Paris pe învingătoarea dintre Svetlana Kuznetsova şi Serena Williams.
„Jocul de luni, o excepţie”
Florenţa Mihai, finalistă la Roland Garros în 1977, crede că Sorana Cîrstea are şanse mari să ajungă în semifinale. „Românca e favorită pentru că are un moral excelent. Ea era până acum mai dezordonată în joc, ceda pe final, lovea puternic, dar era mirată dacă adversara răspundea. Acum am văzut că şi-a corectat lipsurile. Şi-a construit punctele, nu le-a mai luat după un singur schimb. Totuşi, jocul ei foarte bun de luni a fost o excepţie fericită de la regulă”, crede Florenţa Mihai.
Înainte de şedinţa tactică, Sorana Cîrstea ne-a acordat ieri un interviu.
„Secretul meu este relaxarea”
Sorana, după ce ai pierdut a doua minge de meci, aproape că-ţi dăduseră lacrimile... Da, am avut un moment greu, dar nu m-am gândit că pot pierde. Am fost crispată în start. Norocul meu a fost că m-am relaxat la începutul setului doi. Ăsta e secretul meu: relaxarea.
O cunoşti pe Samantha Stosur, adversara ta din „sferturi”? E în formă, o cunosc. Încă n-am vorbit cu antrenorul în privinţa tacticii.
Vei face la fel ca luni, cu Jankovici? Începi mai slab şi termini în forţă? Nu. De data asta aş vrea să joc constant bine, de la un capăt la altul al meciului, să-mi fac viaţa mai uşoară.
Ce jucătoare de tenis îţi place? Steffi Graf. Datorită ei m-am apucat de tenis. Sunt mândră că am făcut de curând şi două antrenamente cu ea.
Adevăratul premiu: o zi de cumpărături la Paris
Dai Bacalaureatul anul ăsta. Ce materie te sperie cel mai tare? Da, trebuia să dau Bacul acum, peste câteva zile, dar l-am amânat pentru la toamnă, dat fiind faptul că am ajuns atât de departe la Roland Garros. N-am avut timp să învăţ. Îl dau înainte de US Open. Iau cărţile cu mine la toate turneele, dar în ultima săptămână chiar n-am deschis niciuna. Cel mai frică mi-e la română, pentru că e materie multă, comentarii de învăţat...
Ai timp să citeşti „Ion”, „Enigma Otiliei”, „Moromeţii”? Chiar înainte să vin la Paris am terminat de citit „Enigma Otiliei”. Îmi place mult să citesc. Scriitorul meu preferat este Marc Levy. Altfel, în timpul liber, îmi place să ies la cumpărături.
Care e cel mai bun oraş pentru cumpărături? Nu mă pot decide... Paris e oricum printre ele. După ce se termină turneul, îmi iau o zi liberă şi colind magazinele. Dar oraşul meu preferat, din toate punctele de vedere, rămâne Las Vegas, unde mă antrenez.
Ai câştigat vreodată la ruletă? Nu. Pentru că n-am jucat niciodată.
Îţi cere lumea autografe pe stradă? Da. Îmi place când mă opreşte lumea pe stradă să mă felicite! Asta se întâmplă mai mult la Târgovişte, oraşul meu natal. În Bucureşti, mai puţin...
TRASEU
Drumul spre glorie
-
Turul I:
S. Cîrstea - C. Gullickson: 6-4, 6-2
-
Turul al II-lea:
S. Cîrstea - A. Cornet: 6-3, 6-2
-
Turul al III-lea:
S. Cîrstea - C. Wozniacki 7-6, 7-5
-
Optimi de finală:
S. Cîrstea - J. Jankovici 3-6, 6-0, 9-7
-
Sferturi de finală:
S. Cîrstea - S. Stosaur