Oraşul Niagara Falls (statul New York) are, de la începutul lunii mai, un muzeu de ştiinţă, creat de un român, fizicianul Nick Dalacu, scrie publicaţia „Niagara Gazette”. Muzeul de Ştiinţă Niagara a fost deschis într-o clădire care a aparţinut National Carbon Company, iar vizitatorii pot admira diverse echipamente ştiinţifice, artefacte, diverse dispozitive tehnologice, dar şi „ciudăţenii”.
Potrivit publicaţiei citate, unele dintre piesele expuse datează de la sfârşitul anilor 1800. Deocamdată, doar primul etaj al clădirii este ocupat, dar Dalacu vrea „ să facă din al doilea nivel o zonă care să merite să fie explorată şi crede că are lucrurile pe care le mai are de expus vor fi fascinante pentru vizitatori”.
„Sper să fim acceptaţi de comunitate, sper să fim vizitaţi, sprijiniţi şi sper că oamenii ne vor lăsa să-i informăn şi să-i distrăm”, a spus Dalacu. Fizicianul român a cumpărat clădirea în 2003, pentru ca firma sa, Canrom Photovaltaics, să aibă un loc unde să-şi desfăşoare activitatea. Compania pe care o deţine Dalacu se ocupă de dezvoltarea unui tip unic de panou solar. „A început să lucreze la înfiinţarea muzeului pentru a-şi păstra mintea activă şi pentru a da un rost pieselor din colecţia sa”, scrie „Niagara Gazette”.
Ajutat de un profesor şi un sculptor
La proiectul muzeului, Nick Dalacu a fost ajutat de Gary Nickard, profesor la Universitatea din Buffalo, şi de Reinhard
Reitzenstein, organizator de expoziţii şi sculptor. „În momentul în care Nick mi-a telefonat am spus «Oh, da, trebuie să fac asta». Am fost surprins de colecţia lui”, a declarat Nickard.
Potrivit „Niagara Gazette”, muzeul este organizat în stilul „Wunderkammern”, care are ca scop stârnirea curiozităţii vizitatorilor prin amestecarea obiectelor ştiinţifice cu cele de artă. Nickard şi Reitzenstein au organizat o expoziţie similară la Colegiul Kenyon, unde au oferit publicului instrumente ştiinţifice antice amestecate cu obiecte de artă şi propriile fotografii.
„Este o aventură intelectuală. Este minunat că Nick ne-a lăsat să venim aici şi să ne jucăm”, a spus Nickard, care a promis că va rearanja periodic muzeul. „Faţă de alte muzee, unde lucrurile rămân aşa cum au fost aşezate, acest muzeu va fi ca un organism viu, în continuă schimbare”.
Dalacu a spus că foşti angajaţi din mai multe fabrici l-au anunţat că vor să doneze diverse piese muzeului.