Elevului matematician nu îi pasă de haine şi maşină

Elevului matematician nu îi pasă de haine şi maşină

Fie că este pasionat de calculator sau îi place matematica, elevul care a terminat clasa a VIII-a poate alege dintre zeci de licee de profil existente în Bucureşti.

Profesorii spun însă că nu este de ajuns ca elevul „matematician-informatician” să fie priceput la cifre, ci în spatele notelor mari stau multe ore de studiu individual.

În plus, curiozitatea, dar şi statornicia în căutarea soluţiilor şi a răspunsurilor de orice fel par a fi alte trăsături pe care trebuie să le posede viitorul elev „matematician-informatician”.

Ioana Stoica, profesoară de fizică la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti spune că viitorul „matematician-informatician” este un elev obişnuit, dar căruia îi place să descopere şi să înveţe tot timpul lucruri noi.

Spre deosebire de alţi colegi, în liceele cu acest profil, elevii stau mai mult la tablă şi în faţa calculatorului, pentru că din cele aproximativ 30 de ore pe săptămână, între patru şi şapte ore sunt rezervate fie matematicii, fie informaticii.

75% dintre elevii „matematicieni-informaticieni” sunt băieţi

La fel se întâmplă şi la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, care este pregătit în acest an să primească 224 de elevi, care vor forma opt clase de a IX-a, iar directorul Silvia Moraru ne-a spus că, prin tradiţie, 75% dintre elevi sunt băieţi. Şi asta în ciuda faptului că, în clădirea construită în 1928, în care învaţă acum elevii matematicieni a fost iniţial  “Liceul Teoretic de Fete”.

În 1973 a devenit “Liceul de Informatică Petru Groza”, iar în 1997 şi-a schimbat denumirea în “Liceul de matematică – fizică nr. 1”. Din 1991 liceul a funcţionat sub denumirea de “Liceul de Informatică” şi a devenit ulterior “Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu”.

Olimpicii,  la panou

Tot din 1991 au început să apară şi panourile cu olimpici, constituite într-o adevărată lecţie de geografie a capitalelor lumii.

De la majoritatea concursurilor din Rusia, Albania, Turcia, Suedia, Ungaria, Kazahkstan, China, Austria, India, Iran, Singapore, Mexic, Indonezia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Finlanda, Olanda, Cuba, Grecia, Germania şi alte ţări organizatoare de competiţii de matematică şi informatică, elevii de la Tudor Vianu s-au întors cu medalii de aur.

Astfel, 17 panouri, câte unul pentru fiecare an, din 1991 şi până în 2008, cu numele, premiul, concursul şi ţara de desfăşurare acoperă pereţii intrării principale în Colegiu.

Liceul unde nu contează cu ce maşină vii la şcoală

Profesoara de fizică, Ioana Stoica, spune că Tudor Vianu este  liceul unde nu contează cu ce maşină vii la şcoală şi nici de unde îţi cumperi hainele, ci câte diplome şi medalii ai.

Cuvântul „cool”  îşi mai găseşte loc în vocabularul adolescenţilor de la Vianu doar când vine vorba de probleme, programe de informatică, medalii sau concursuri internaţionale. Iar pentu a susţine performanţa elevilor, liceul le pune la dispoziţie 19 de săli de clasă, zece laboratoare de informatica, două de fizică, unul de chimie, unul de biologie, un cabinet de limbi moderne, unul de limbă şi comunicare.

În plus, colegiul mai are şi o sală de educaţie fizică,  o bibliotecă cu sală de lectură, un teren de fotbal şi unul de baschet.

De la mate-info la medicină şi drept

După terminarea liceului, elevul „matematician-informatician” pleacă spre tot felul de facultăţi. Dacă în fiecare an, de la Vianu, între 30 şi 40 de elevi pleacă să îşi termine studiile în străinătate, cei mai mulţi care rămân în ţară, dau admiterea la Politehnică.

Silvia Moraru spune însă că există şi elevi care merg la facultăţi precum medicină, drept, ştiinţe politice sau cele cu profil economic.

Media ultimului elev „matematician-informatician” admis în 2008, la Vianu, a fost de 9,17.

Alte opţiuni

În cazul în care absolventul de clasa a VIII-a vrea să studieze matematica şi informatica, dar are o medie de 9,17 mai mică sau vrea să urmeze o altă şcoală, atunci, ca alternativă la acest colegiu, viitorul licean poate să opteze pentru alt liceu de profil, din Bucureşti, printre care se numără:

  • Colegiul Naţional Sfântul Sava are pentru acest an 140 de locuri pentru profilul matematică intensiv, iar ultima medie de admitere a fost anul trecut de 9,56.
  • Colegiul Naţional I.L. Caragiale are pentru profilul de matematică-informatică 84 de locuri, iar media ultimului admis a fost anul trecut 8,24.
  • Colegiul Naţional Aurel Vlaicu are pentru profilul de matematică-informatică 84 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut 7.60.
  • Liceul Teoretic Ion Neculce are pentru profilul de matematică-informatică 84 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut 8,68.
  • Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu are pentru profilul de matematică-informatică 84 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut 7,27.
  • Liceul George Călinescu are pentru profilul de matematică-informatică 84 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut 7,96.
  • Colegiul Naţional Mihai Viteazu are pentru profilul de matematică-informatică 224 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut 9,20.
  • Colegiul Naţional Cantemir Vodă are pentru profilul de matematică-informatică 140 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut 8,48.
  • Colegiul Naţional Spiru Haret are pentru profilul de matematică-informatică 112 de locuri, iar ultima medie de admitere a fost anul trecut 8,71.
  • Colegiul Naţional Matei Basarab are pentru profilul de matematică-informatică 112 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut 8,54.
  • Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza are pentru profilul de matematică-informatică 168 de locuri, iar ultima medie de admitere a fost anul trecut 8,62.
  • Grupul şcolar Nichita Stănescu are pentru profilul de matematică-informatică 84 de locuri, iar ultima medie de admitere a fost anul trecut 7,29.
  • Colegiul Naţional Mihai Eminescu are pentru profilul de matematică-informatică 140 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut  8,38.
  • Colegiul Naţional Gheorghe Şincai are pentru profilul de matematică-informatică 140 de locuri, iar ultima medie de admitere a fost anul trecut 9,11.
  • Colegiul Naţional Octav Onicescu are pentru profilul de matematică-informatică 112 de locuri, iar ultima medie de admitere  a fost anul trecut 8,13.

Citiţi şi: Elevul de liceu, între carte şi huliganism

Ne puteți urmări și pe Google News