FMI, o piedică a programului „Prima casă”

FMI, o piedică a programului „Prima casă”

Programul „Prima casă” ar putea interfera cu condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional (FMI), de aceea trebuie văzut în ce parametri se încadrează, a declarat, ieri, Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, citat de Mediafax.

„Suntem într-un acord cu FMI în care ţintele sunt foarte stricte, prevederile sunt constrângătoare pentru politici, iar băncile sunt pentru un proces de reechilibrare. Cuvântul de ordine trebuie să fie prudenţa”, a spus Lazea. Totodată, acesta reprezintă un prim pas pentru revigorarea creditării şi va sprijini construirea de locuinţe, permiţând şi reluarea activităţii a sute de agenţii imobiliare, a anunţat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea. El cerea, zilele trecute, băncii centrale să modifice normele de creditare a populaţiei pentru a se putea relua acordarea de împrumuturi pe acest segment.

Guvernul a decis, ieri, extinderea obiectului de activitate al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, astfel încât instituţia să poată derula programul „Prima casă”. Astăzi, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, va avea discuţii cu băncile, pentru a stabili condiţiile exacte care vor fi aplicate viitorilor beneficiari ai programului.

Ne puteți urmări și pe Google News