Femeia cu virusul gripei porcine a fost externată

Femeia cu virusul gripei porcine a fost externată

Institutul Cantacuzino a confirmat, în această dimineaţă, primul caz al virusului AH1N1 la o femeie de 30 de ani din Bucureşti, care a venit în data de 23 mai de la New York, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac. Acesta a asigurat că pacienta, cu numele Liliana Crişan, s-a prezentat ieri seară la Institutul Matei Balş şi este în stare bună, având o formă uşoară a gripei.

Managerul instituţiei sanitare, Adrian Streinu Cercel, a anunţat că femeia a fost externată de la Institutul Matei Balş.

„Am trimis probe la centrul de referinţă de la Londra. Acum e caz suspicionat, iar după primirea rezultatelor va fi confirmat. Când vom primi rezultatele de la Londra, vom anunţa oficial cazul. Durează între 48 şi 72 de ore. Dar cazul este confirmat 99%”, a declarat Bazac.

De pe 24 mai ea a avut simptom cu tuse, rinoree şi febră de 38 de grade. Pe 26 mai i s-au recoltat la Matei Balş probele, iar azi se recoltează probe şi de la membrii familiei.

„Centrul pentru controlul bolilor transmisibile va încerca să găsească persoanele cu care femeia a intrat în contact. Vom solicita sprijilnul Ambasadei SUA. Ea poate infecta toate persoanele cu care a intrat în contact”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a reamintit ce măsuri trebuie luate pentru a preveni o eventuală contaminare: „Odată contactat virusul, trebuie să se ia legătura cu institutul de boli infecţioase cel mai apropiat. Măsurile de igienă sunt cele mai importante. Prezenţa la medic este esenţială. Din momentul acela este responsabilitatea noastră”.

Dacă se izolează tulpina virusului, România ar putea produce un vaccin

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii face toate eforturile pentru a izola tulpina virusului. Dacă acest lucru se întâmplă, în România s-ar putea produce vaccinul după aproximativ trei luni de zile", a declarat Bazac.

Bazac a declarat că nu este nevoie de luarea unor măsuri noi în aeroport sau la graniţă: „Doar am verificat, în cursul dimineţii, dacă sistemul de alertă epidemiologică funcţionează la acelaşi nivel de alertă”.

„Starea femeii este foarte bună. Şi cei doi copii sunt bine. Trebuie să luăm lucrurile cu calm”, a declarat Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balş.

El a precizat că şi celor doi copii li s-au prelevat probe de laborator. „Este exclusă posibilitatea ca ea să dezvolte complicaţii deoarece a făcut o formă uşoară de gripă”, a mai spus Cercel.

"Noul tip de gripă AH1N1 nu se tratează acasă, ca în cazul gripei sezoniere, ci bolnavul trebuie să meargă la cel mai apropiat spital de boli infecţioase", a subliniat Ion Bazac.

La începutul lunii, ministrul anunţa că fiecare familie din România va primi, prin poştă, în termen de 30 de zile, o scrisoare privind măsurile pentru a evita o contaminare şi simptomele caracteristice. Textul mesajului este similar în toate statele Uniunii Europene.

Recomandările Ministerului Sănătăţii:

  •  intensificarea regulilor de igienă personală – în special spălatul pe mâini
  • folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut
  • evitarea automedicaţiei
  • evitarea călătoriilor în zonele afectate. În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală

În cazul apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea în vedere urmatorele: izolarea la domiciliu; purtarea de mască, care să acopere gura şi nasul; anunţarea imediată a medicului de familie sau prezentarea la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase. SIMPTOMELE GRIPEI

Virusul care provoacă boala gripei porcine a fost identificat ca provenind din tulpina H1N1. Acesta afectează, în general, persoanele tinere, cu vârste între 20 şi 40 de ani.

Simptomele gripei porcine sunt: tuse seacă, secreţii nazale apoase, alterarea stării generale- senzaţia de oboseală, dureri musculare şi dureri de cap.

Gripa de origine porcină din Mexic nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om. Temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC). Aproape 13.000 de îmbolnăviri

Virusul, apărut în Mexic în urmă cu câteva luni, a afectat cel mai mult SUA, aproape 6.800, Mexicul- 4174 şi Canada, peste 920 de cazuri, dar şi state europene precum Franţa, Marea Britanie, Germania şi Spania. Bulgaria, care semnalase, la sfârşitul săptămânii trecute, 15 suspecţi de contractarea viruslui H1N1, nu a confirmat niciun caz de îmbolnăvire. În schimb, Turcia a confirmat două cazuri de îmbolnavire, iar Grecia, unul.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu acest virus este în apropierea pragului de 13.000. Până în acest moment, au fost înregistrate 91 de decese.

Aşa arăta răspândirea viruslui AH1N1 în data de 23 mai ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:20

CITIŢI  ŞI: Gripa care ucide unul din zece bolnavi Gripa porcină bagă planeta în alertă

Pandemiile care au făcut zeci de milioane de morţi

Ne puteți urmări și pe Google News