„Nu diplomelor fără valoare - învăţământ de calitate.”
Acesta este numele campaniei pe care au demarat-o, ieri, membrii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), care cer ca oficialii instituţiilor publice să facă o diferenţiere între diplomele pe care le obţin absolvenţii unei facultăţi particulare şi cele ale studenţilor care au trecut printr-o instituţie de stat. „Se ştie că facultăţile particulare sunt fabrici de diplome. De cele mai multe ori nu trebuie decât să te prezinţi la examen ca să-l promovezi. La stat, admiterea este o barieră şi, de aceea, absolvenţii de liceu preferă să depună un dosar pentru o facultate privată”, a acuzat Ion Poenaru, membru UNSR.
Studenţii au dat ca exemplu Universitatea privată „Spiru Haret”, unde sunt 30 de facultăţi şi 285.000 de studenţi înscrişi, în condiţiile în care Universitatea din Bucureşti, cu o vechime de peste un secol, are doar 19 facultăţi şi 40.000 de studenţi. „Taxa de şcolarizare este mai mică la particular, iar studenţii preferă să muncească şi să meargă acolo”, a specificat şi Doru Iamandi, din echipa UNSR.
Studenţii cer şi realizarea, de către ARACIS, a unui clasament al specializărilor din toată ţara. Ei promit să vină şi cu dovezi pentru lipsa de calitate din învăţământul privat, iar dacă autorităţile nu vor lua măsurile, înaintea începerii noului an universitar, vor protesta în stradă.