DEZBATERE EVZ: Cine merită biletul spre fotbalul mare?

DEZBATERE EVZ: Cine merită biletul spre fotbalul mare?

Cei care credeau că meciurile etapei a 32-a vor stabili soarta titlului în Liga I şi, în consecinţă, numele echipei care se va califica direct în grupele Ligii Campionilor s-au înşelat.

Mai mult, cu două etape rămase de disputat, lupta la vârf în Liga I pare mai complicată ca niciodată. Dinamo a pierdut la Urziceni, 0-1 cu Unirea, noul lider al Ligii I, iar FC Timişoara a învins Steaua şi aşteaptă cu mare nerăbdare decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care poate restitui cele şase puncte pierdute, în tur, de clubul bănăţean pentru nerespectarea unei hotărâri în cazul palmaresului grupării Politehnica. Dacă va avea câştig de cauză la TAS, echipa de pe Bega va urca la rândul ei pe prima poziţie a Ligii I. Însă cine merită cu adevărat titlul? Dinamo, favorita de pe locul ... doi!

Dinamo Bucureşti aleargă cu disperare după cel de-al 19-lea titlu de campioană a României. Pentru "câinii roşii" ar fi un succes aparte, cel care i-ar permite preşedintelui executiv Cristian Borcea să pună în sfârşit capăt "pregătirilor pentru Liga Campionilor". Dinamo nu deţine un stadion omologat pentru Liga Campionilor, însă, spre deosebire de Unirea Urziceni, clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare are mulţi susţinători în ţară.

În acest sezon, Dinamo a pierdut ambele dueluri cu Unirea, de fiecare dată cu 0-1, însă le-a câştigat categoric pe cele cu FC Timişoara (3-0 şi 3-1). Dinamo, echipa cu cel mai eficient atac din ultimele cinci sezoane ale Ligii I, a abordat cu precauţie ultimele partide din deplasare, cu Steaua şi Unirea, însă defensiva a cedat de fiecare dată. Totuşi, echipa lui Mircea Rednic beneficiază de un program mai uşor faţă de contracandidatele sale la titlu, FC Braşov (locul 9) şi FC Argeş (locul 10) fiind total lipsite de motivaţie în sfârşitul de sezon.

Având în lot atacanţi experimentaţi ca Dănciulescu, Niculae, Niculescu sau Zicu şi cu o apărare solidă din care fac parte jucătorii de echipa naţională Lobonţ şi Tamaş, marea problemă a "alb-roşilor" pare să fie mijlocul terenului, unde Cristea, N'Doye, Torje sau Boştină au avut de cele mai multe ori evoluţii inconstante. Mircea Rednic este un alt atu al dinamoviştilor şi, în ciuda caracterului său duplicitar, experienţa sa poate face diferenţa în acest final de sezon.

Urziceniul îl are pe Petrescu

Urziceniul este un oraş cu doar 17.000 de locuitori şi cu un stadion care nu îndeplineşte cerinţele Ligii. Întregul oraş nu ar umple stadionul "Steaua", de exemplu, dar cei de la Urziceni s-ar declara mulţumiţi să aibă măcar 1.000 de ialomiţeni alături la meciurile de acasă.

Totuşi, eventuala liliputană a Ligii are câteva avantaje demne de remarcat. Primul este antrenorul Dan Petrescu, om care a avut contact cu fotbalul mare pentru peste un deceniu, totul culminând cu cei cinci ani petrecuţi la Chelsea Londra.

Din "Generaţia de Aur" de jucători el este singurul care şi-a păstrat reputaţia şi după pasul în afara gazonului. Adică jucătorul Petrescu poate fi pe deplin mândru de antrenorul Petrescu.

Un alt element important este patronul Dumitru Bucşaru. Personaj discret, el şi-a susţinut echipa pe măsura posibilităţilor, fără a crea tensiuni inutile şi având încredere până la capăt într-o echipă tehnică. S-a dovedit a fi lozul câştigător pentru afaceristul ialomiţean, care este foarte aproape de a culege roadele: pentru simpla prezenţă în grupe, Unirea ar strânge minimum 9-10 milioane de euro.

Valorile individuale nu atrag atenţia. Au spus-o şi cei de la Hamburg, cei care i-au eliminat extrem din greu din Cupa UEFA pe ialomiţeni. Atrage însă echipa, care ştie să joace după "partitura" pregătită de hiperactivul Petrescu. Urziceniul, care a promovat acum trei sezoane, a adus jucători "cuminţi", cu vârste de 25-30 de ani, crescuţi de alte cluburi din Liga 1. Timişoara are suporterii

Cu punctele de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, bănăţenii ar fi pe primul loc al Ligii 1. Timişorenii au cel mai bun atac din campionat, cu 57 de goluri marcate. Dacă s-ar califica în grupele Ligii, FC Timişoara ar juca, probabil, la Cluj. Şi probabil că arena va fi plină de suporteri, bănăţenii având un public numeros şi iubitor, dar care nu a avut până acum parte de mari meciuri europene.

Echipa este un mozaic ciudat de străini şi români, echipa vorbind pe limbile a nouă naţii. Au adus jucători de la Steaua, Dinamo sau Rapid şi, cel mai important, i-au lăsat pe aceştia să se integreze în echipă, chiar dacă pentru unii a fost mai greu (vezi cazurile Bădoi şi stelian Stancu). Performanţă imediată nu a venit, Poli având ambiţii europene încă de acum patru ani. Dar proiectul cu bătaie lungă a avut succes, chiar dacă Timişoara a schimbat antrenori destul de des.

Echipa a fost modelată de cehul Duşan Uhrin, care a condus echipa doi ani. Chiar şi acum se poate spune că Timişoara joacă "stilul Uhrin", chiar dacă pe bancă este Gabi Balint. Cât despre patronul Iancu, nu poate fi acuzat nicidecum de lipsă de generozitate financiară. Poate fi însă condamnat pentru caracterul său polemic.

PROGRAMUL FINALULUI DE SEZON

Etapa a 33-a

Dinamo Bucureşti - FC Braşov FC Timişoara - Unirea Urziceni

Etapa a 34-a FC Argeş - Dinamo Bucureşti Unirea Urziceni - Steaua Bucureşti FC Braşov - FC Timişoara

CLASAMENT

1. Unirea Urziceni ... 66 de puncte 2. Dinamo Bucureşti ... 65 de puncte 3. FC Timişoara ... 61 de puncte, echipă penalizată cu şase puncte

CITIŢI ŞI: Unirea a bătut-o pe Dinamo cu Varga Steaua a apus pe cerul Timişoarei Clasamentul Ligii I la fotbal Fotbal - campionate europene Cine merită titlul în România?

Ne puteți urmări și pe Google News